ro | en
Yuno Clinic – Centrul de Pediatrie

Yuno Clinic – Centrul de Pediatrie

Autori: Arh. Miruna Pavoni
Birou de proiectare: Pavoni Studio

Colaboratori:
Beneficiar: Yuno Clinic
Foto: Catalin Georgescu

Comentariul autorului

Yuno Clinic – Centrul de Pediatrie este un spațiu medical privat în care experiența pacienților reprezintă prioritatea principală – din clipa în care se trece pragul clinicii și se formează o primă impresie, până la urmarea tuturor pașilor succesivi ce conduc către momentul consultației și planul de tratament. Dedicat prin excelență copiilor și în același timp prietenos pentru părinții însoțitori, spațiul beneficiază de un design interior inovator, modern și adecvat nevoilor contemporane ale pacienților și practicilor medicale.

Scopul proiectului de design interior a fost acela de a acționa la nivel psihologic, punându-se accent pe starea de well-being a pacienților, reducând stresul și anxietatea – sentimente adesea asociate cu spațiile medicale, mai ales în rândul copiilor.

Efectele psihologice pozitive sunt conturate de trei elemente principale.

1. Prima impresie
Formele rotunjite și suprafețele texturate, alături de culorile calde și prietenoase, creează o primă impresie de impact, facându-se trimitere mai degrabă către un spațiu de joacă decât către unul medical. Mobilierul recepției reprezintă primul punct de contact cu spațiul interior, motiv pentru care acesta a fost gândit ca o piesă centrală și realizat din compozit alb, ondulat, ce prin geometria curbă încurajează apropierea.

2. Transparența
Transparența inspiră încredere, iar acest lucru a fost esențial în momentul alegerii materialelor. Pe de o parte, percepția generală este augmentată de placările cu oglindă, creând impresia unui spațiu mărit, iar pe de altă parte elemente structurale au fost lăsate la vedere din doua considerente – pe lângă statutul designului contemporan, ele reprezintă o alegorie a clarității procedurilor medicale. Vitrajul semiopac al ușilor conferă intimitate și în același timp siguranță, permițând trecerea difuză a luminii naturale.

3. Lumina
Percepția spațiului este una armonioasă pe tot parcursul zilei datorită echilibrului studiat între lumina naturala și iluminatul artificial. Controlul smart al corpurilor de iluminat aduce un plus valoare prin capacitatea de a regla intensitatea luminoasă în funcție de oră sau tipul de activitate desfășurată, ceea ce menține un aport luminos optim. Fiecare cabinet abundă de lumină naturală ce la rândul sau poate fi ponderată prin intermediul roletelor privacy, în timp ce zona de recepție se bucură de aceasta în mod indirect, prin transluciditatea ușilor.

Rezultatul amenajării s-a tradus într-un spațiu confortabil și relaxant, stimulând curiozitatea copiilor și ținându-le atenția angajată prin forme organice, texturi variate și o paletă cromatică caldă și neutră, atât în zona de recepție cât și în cabinetele de consultație.