ro | en
Birouri Skywind Group
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectura amenajărilor interioare / amenajări corporate și retail”

Birouri Skywind Group

Autori: arh. Ana Hodan, arh. Cezara Tudosă, arh. Oana Mureșan
Birou de proiectare: TresFolles Studio

Colaboratori:
Beneficiar: Skywind Group
Execuție: Great Buildings Construct
Instalații electrice: NG Network
Instalații ventilație și sanitare: Andrei Tănase, Real Design
Finisaje: IR Colors, Caparol
Finisaje Pardoseli: Carpet&More
Placări ceramice și obiecte sanitare: SSAB Impex
Partiții sticlă: Luterm Concept
Perdele acustice și jaluzele: Roll Service
Mobilier ready-made și accesorii: The Edit, Karakter Copenhagen, Intro Design, Giacomo Tomazzi
Mobilier custom-made: Kinnarps
Plante: Primitiv Plants
Foto: Cezara Tudosă

Comentariul autorului

Conceptul proiectului pornește de la premisa conturării unui spațiu în care eticheta “office” să fie estompată de o atmosferă familiară și confortabilă, mai ales în contextul post-pandemic, marcat de întoarcerea angajaților în spațiile de birouri. Vorbind de o afacere cu trei schimburi de lucru, în industria igaming, dorința beneficiarilor a fost aceea de a crea un spațiu reprezentativ, în antiteză cu imaginile standard, destul de stridente, asociate acestei industrii și de a obține un spațiu de lucru care să contracareze mediul virtual și puternic tehnologizat pe care îl presupune acest tip de business.
Ludicul și ideea de joc se întâlnesc în primul rând la nivel funcțional, planimetric, prin alternarea și întrepătrunderea funcțiunilor: zone de primire și recepție, zone de așteptare, zone de lounge & team-building, birouri open space și cele tip capsulă. Rotunjirea colțurilor nucleului central favorizează percepția unei fluidități spațiale, punctată de diverse jocuri de texturi și culori.
Dispunerea birourilor din zona “open-space” este de cea tip insular, iar pentru a evita monotonia unei înșiruiri standard într-un spațiu foarte lung, de tip culoar, s-au alternat insulele dreptunghiulare cu cele circulare. În mijlocul birourilor rotunde, de diametru 240 cm, se află câte un ghiveci cu măslini, accentuat și de corpurile de iluminat de tip sferă, ce plutesc la înălțimi diferite. Vegetația joacă un rol foarte important în conturarea ambianței proiectului, efectele benefice ale plantelor în mediul de lucru fiind deja bine cunoscute și promovate de specialiștii din domeniu.
Cromatica proiectului pornește de la o bază neutră de griuri unde culori accent vin să echilibreze întreaga amenajare. Astfel, la nivelul pardoselii, culoarea generală a mochetei - o nuanță în ape de griuri - se schimbă marcând diferitele funcțiuni: tonuri de bleu deschis pentru birourile capsulă și nuanțe de bleumarin pentru sălile de ședințe, zonele lounge sau phonebooth-uri. Povestea se repetă la nivelul tavanului, unde nuanța generală gri antracit, devine roșu burgundy în birourile închise, creând o alternanță dinamică pe înălțime.
Lemnul este una din texturile principale ale proiectului cu rolul important de a încălzi și a aduce un plus de materialitate întregului spațiu prin accentele de ritm și verticalitate, atât în zona de luat masa cât și în restul spațiului, prin placările și riflajele pereților și mobilierul de lucru.
Zona de luat masa se distinge prin materialitatea diversă - blaturi de marmură Tundra Grey, cu venaturi spectaculoase, placări din cărămidă Mutina Celosia, jocuri de riflaje, piese de mobilier cu linii scandinave și sfere de lumină, devenind în scurt timp spațiul preferat de întâlnire al echipelor de lucru.
Grupurile sanitare au fost gândite ca adevărate spații de respiro de la activitatea de lucru, un reset realmente necesar într-un mediu de lucru corporatist. Pentru asta, s-a optat pentru un ambient diferit și aparte, obținut prin folosirea unor culori vibrante și îndrăznețe, echilibrate de grafica tapetului, jocuri de oglinzi și suprafețe reflexive.
Proiectul adună împreună o gamă variată de materiale naturale precum lemnul sau piatra, tencuieli decorative pe bază de praf de marmură, textile buclate și catifelate, vegetație luxuriantă, tapet grafic, completate de un iluminat general și ambiental atent amplasate, rezultând o amenajare elegantă și bine echilibrată.