ro | en
Birouri Byonic Logistic

Birouri Byonic Logistic

Autori: arh. Mihail Neagu, arh. Sergiu Tencariu
Birou de proiectare: INEDIT.WORKS S.R.L./ Monobloc AD

Colaboratori:
Mangement de proiect: Vasile Ivu
Executant mobilier customizat: Atelier 13 (Laurențiu Coceangă)
Mobilier standard: Interior Resources (Ciprian Dubinciuc)
Placări de lemn: Meissel&Holz (Radu Popescu)
Partiții de sticlă: Simax Automatic (Bogdan Gabrian)
Corpuri de iluminat: Top Lighting (Bogdan Șerban)
Foto: Sabin Prodan (Tryingtodoart)

Comentariul autorului

Clădirea dată spre amenajare are la bază o structură metalică cu închideri cu panouri tip sandwich și tâmplării din aluminiu cu vitraje mari, specifice spațiilor de birouri. O treime din aceasta este dedicată unui spațiu de depozitare pentru echipamente de construcții necesare în domeniul de activitate al companiei. Acest spațiu se desfășoară pe dublă înălțime și este izolat de zona de birouri care ocupă restul clădirii pe două niveluri.

La parter, în zona intrării, s-a realizat un spațiu de așteptare și o recepție adiacentă scării, cu depozitare și arhivă în spate. Tot la parter se mai găsesc un spațiu pentru întâlniri rapide, un spațiu de lucru, o chicinetă cu loc de luat masa și două băi. La etaj se află spațiul principal de lucru, o sală de conferințe, biroul managerului și o baie.

Datorită colaborării cu companii străine din Belgia, Luxemburg si Țările de Jos și a desfășurării îndelungate a activității în zona Benelux, beneficiarii și-au dorit ca, prin amenajarea spațiului de birouri, arhitecții să aducă ceva din atmosfera acelor locuri. Astfel, de la bun început s-a adus în discuție întrebuințarea cărămizii roșii, atât de mult întâlnită în țările mai sus menționate. Aceasta a fost folosită la realizarea pereților interiori de la primul etaj. Al doilea element introdus a fost lemnul, cu scopul de a crea o ambianță cât mai caldă și de a îmblânzi răceala structurii metalice și imaginea exterioară sobră. S-au ales nuanțe de stejar natur pentru piesele de mobilier și riflaje. Pardoselile, atât cele de la parter, cât și cele de la etaj, au de asemenea aspect de lemn dar a fost ales LVT-ul din rațiuni de curățenie, întreținere și de rezistență la trafic intens.

Elementele structurale și de instalații ale clădirii care au rămas vizibile, au fost vopsite în culoarea gri-antracit pentru a crea un fundal întunecos, neutru care să evidențieze materialele și culorile calde folosite în amenajare. Astfel, cărămida, lemnul, materialele textile sunt puse în valoare. Plasarea unor oglinzi în anumite locuri a dus la o mărire vizuală a spațiilor sau la prelungirea virtuală a unor obiecte precum blatul chicinetei de la parter. Reflexiile sticlelor din cadrul pereților despărțitori joacă și ele un rol de mărire a spațiului prin oglindire.

Aceste partiții de sticlă reprezintă un element central al amenajării, fiind in complementaritate cu pereții despărțitori realizați din cărămidă roșie. Aceste partiții s-au dorit a avea un aspect retro-industrial. Din acest motiv ele sunt compuse din elemente de tâmplărie subțiri de culoare gri antracit, care formează ochiuri pătrate, aducând aminte de geamurile vechilor fabrici. Aceasta formă geometrică primară a fost preluată și utilizată și la alte elemente ale amenajării, fie in mobilier, fie in placarea pereților. Ideea unei imagini industriale a fost urmată și în realizarea mobilierului de birou și a mesei din sala de conferințe. Cadrele realizate din tablă groasă debitată laser, țevile metalice și roțile din lemn duc cu gândul la niște utilaje industriale vechi, niște mecanisme gata de a începe să se miște.

Luminile au un rol scenografic în ansamblul amenajării. Acestea au fost situate în poziții cheie și contribuie la evidențierea elementelor esențiale pe fundalul gri din interiorul clădirii. S-a optat în principal pentru spoturi direcționale care să concentreze lumina pe elementele principale de interes, dar și pentru corpuri de iluminat liniare. Acestea sunt încorporate în placările unor pereți sau tavane, precum cele din zona de intrare care se intercalează cu riflajul aplicat atât pe perete cât și deasupra intrării. Un al exemplu este corpul de iluminat dreptunghiular suspendat, aflat în sala de conferințe, menit să amplifice forma și importanța încăperii și a mesei, ca element principal.

Dorința arhitecților și a beneficiarului a fost aceea de a crea în primul rând un spațiu cald, plăcut, familiar, în ciuda fondului rece, industrial. S-a reușit astfel recrearea unui spațiu de birouri aparte care oferă atmosfera unui mic atelier, a unei mici manufacturi, în care totul este însuflețit de materialele calde precum cărămidă, lemnul sau materialele textile.