ro | en
Clinică de dermatologie

Clinică de dermatologie

Autori: urb. Ioana Daria Toghe, arh. Octavian Gugu
Birou de proiectare: Citylife Arhitectura

Colaboratori:
Execuție: Anto Original Design SRL
Foto: Sabin Prodan

Comentariul autorului

Context. Spațiul este localizat la parterul unei clădiri de locuințe colective, fiind destinat anterior unei funcțiuni asemănătoare.
Tema proiectare. Brief-ul a constat în asigurarea a 4 cabinete de consultații și tratament, o sala de sterilizare, recepție și două grupuri sanitare atât pentru personal, respective pentru vizitatori. Dezideratele majore ale beneficiarului au fost: asigurarea a cât mai multor spații de depozitare, asigurarea funcționalității fiecărui cabinet, după principii ergonomice și nu în ultimul rând aspectul estetic atractiv.
Provocări. Din punct de vedere architectural, cea mai mare preocupare a fost să integrăm elementele constructive sau de instalații care nu puteau fi modificate (grinzi, unități de aer condiționat, radiatoare etc) într-un concept spațial unitar. S-a acordat în măsură egală atenție aspectului funcțional care ținea de ierarhia și relația dintre spații. Deasemenea am avut de a face cu o gama restrânsă de finisaje, folosită uzual în spații cu funcțiune medicală, ținând cont în permanență de aspectul economic.
Rezolvări. Cel mai important spațiu este cel al recepției. Aceasta a fost redus la o formă pătrată în plan cu ajutorul a două noi laturi sugerate de arcadele transparente. Aceastea au și rolul de a conduce pacienții către cabinetele medicale, creând alveole care adăpostesc zona de așteptare și desk-ul recepției. Scafele rotunjite au fost create special pentru a masca elementele structurale existente (vizibile), creând premise pentru o relație organică cu mobilierul ce urma să fie integrat (desk-uri, oglinzi, dulapuri, măști radiatoare, măști aparate de aer condiționat). La final am obținut spații unitare, care oferă un sentiment plăcut utilizatorilor.
Finisaje și estetică. Finisajele sunt alese în așa fel încât să transmită un sentiment de relaxare în primul rand, dar cu mici doze de contrast și o gamă cromatică restrânsă. Deasemenea au fost luate în calcul toate exigențele cerute de activitățile medicale. În fiecare spațiu finisajele pereților (furnir, vopsea decorativă, tapet vinilic) au rolul fundalului care evidențiază anumite detalii precum: liniile rotunjite ale mobilierului fix, obiectele de iluminat sau forma organică a scaunelor.