ro | en
Saloanele istorice ale Casei Mița Biciclista

Saloanele istorice ale Casei Mița Biciclista

Autori: arh. Bogdan Ciocodeica, arh. Adelina Cucoranu, arh. Cristina Iordache

Colaboratori:
Execuție: Cella
Mobilier la comanda: Stefan Zwart
Mobilier: The Edit
Foto: Vlad Patru

Comentariul autorului

Casa Miţa Biciclista din Piaţa Amzei a fost construită la începutul secolului al XX-lea, cu faţadă în stil Art Nouveau. Încadrată ca monument istoric, imobilul în stil baroc, este un simbol al Bucureştiului datorită notorietăţii Mariei Mihăiescu, supranumită Miţa Biciclista, prima femeie din București care a mers pe bicicletă, cunoscută pentru stilul de viață extravagant și luxos pe care îl ducea.

După moartea proprietarei, casa este naționalizată de către regimul comunist și 16 familii ajung să locuiască în ea. După 1989 casa rămâne abandonată până când este retrocedată moștenitorilor Mariei Mihăescu. Apoi imobilul este vândut unui dezvoltator imobiliar care începe un proces de consolidare și restaurare parțială. Este vândută actualului proprietar, care o pune la dispoziția unui ONG cultural. Casa Mița Biciclista intră într-o nouă etapă de viață și devine un stabiliment creativ. Se dorește deschiderea imobilului către publicul larg. Tema primită de la noul operator este aceea de a crea un spațiu de evenimente flexibil, care poate să acomodeze o serie cât mai variată de manifestări.

Saloanele istorice urmând să găzduiască evenimente culturale și sociale, conferințe, expoziții, dezbateri și workshop-uri. Pentru ca toate acestea să fie posibile spațiul avea nevoie să fie unul cât mai flexibil, fără piese de mobilier sau decorație fixe, care să permită reconfigurarea funcțională după caz.

Din start dorința a fost de a păstra cât mai mult din clădirea originală, de a trata cu respect componenta istorică, dar fără o încercare de pastișă, fără să completăm acolo unde nu exista informație, si cel mai important fără a încerca să înghețăm într-un anumit timp istoric spațiul. Am dorit să onorăm o istorie bogată și să arătăm că ea poate să coexiste și să se îmbine armonios cu o abordare contemporană, ca această casă poate simultan să își păstreze identitatea și să răspundă nevoilor de secol XXI.

Pentru a pune în valoare ornamentele bogate ale tavanelor, am ales o culoare mai închisă, care să potențeze umbrele și să accentueze relieful acestora, iar pentru pereți culoarea alb cald, care creează o atmosferă primitoare. Întreaga paletă cromatică se bazează pe nuanțe naturale, deschise, cu accente locale de culoare care punctează elemente de focus așezate în echilibru.

Climatizarea, fiind realizată în etapa de consolidare precedentă, a generat unități mari si greoaie așezate pe pardoseala, care erau vizibile în spațiu și necesitau o rezolvare cât mai neinvazivă. Așa s-au născut paravanele mobile proiectate de noi special pentru acest interior, realizate din rame de lemn și panouri îmbrăcate în tapet, care devin un adevărat fir roșu al proiectului.

Scara principală a casei este din lemn, bogat decorată. Aici intervenția a fost una minimală de curățare și acoperire cu un covor rulou albastru închis. Contrastul cu lemnul scării face ca zona de calcare să iasă în evidență, dându-i eleganță și impozanța de odinioară.

Plantele joacă și ele un rol crucial. Vegetația distribuită uniform prin spațiu dă textura și e menită să invoce amintirea grădinilor de iarnă ale palatelor franțuzești, creând un dialog cu decorațiile bogate, cu motive vegetale ale tavanelor.

Saloanele istorice sunt amenajate ca o casă de locuit cu zone de zi, zonă de dining, zone de lectură, zone de ceai. Toate elementele sunt modulare și flexibile, ca doar din câteva mișcări să se poate realiza schimbarea de funcțiune. Spațiul e o scenografie discretă într-un mix de nou si vechi, de natural și mineral.