ro | en
Birouri Oracle

Birouri Oracle

Autori: arh. Mihail Neagu, arh. Tudor Corâci
Birou de proiectare: INEDIT.WORKS S.R.L.

Colaboratori:
Execuție: Techo România
Mobilier standard: Workspace Studio
Mobilier customizat: Techo România / Arcade
Foto: Sabin Prodan (Tryingtodoart)

Comentariul autorului

Proiectarea de fit-out de birouri astăzi a devenit un proces foarte dinamic, fiecare amenajare încercând să inoveze și să pună în practică noi idei cât mai originale. Companiile din toate domeniile se luptă pentru resursa umană și acest lucru se răsfrânge în mod pozitiv asupra calității spațiilor de lucru oferite. Se poate spune că HeadHunting-ul, momentan principala soluție pentru dezvoltarea resurselor umane în companii, este elementul care dinamizează proiectarea de fit-out de birouri. Spațiul interior se alătură diverselor facilități oferite angajaților pentru a atrage persoane cât mai calificate.

Spațiul birourilor poate fi o experiență și acest lucru este explorat în conceptele de proiectare. Spre deosebire de spațiile de birouri de acum nu mai mult de 10 ani, spațiile actuale sunt atractive, tot timpul noi, on-fashion și trebuie să reprezinte metamorfozele prin care trec companiile pentru a rămâne actuale. Riscul este de a crea spații prea actuale - care să urmeze îndeaproape tendințele momentului și a căror devalorizare morală să fie prea rapidă.

In fazele inițiale ale proiectului am definit zonele de intervenție recurgând la elemente pe care noi le considerăm stabile, la reflecții și idei care să nu se demodeze accelerat, în așa fel încât peste o perioada scurtă de timp să fie percepute ca ținând de trecut. Elementele utilizate sunt comune perioadei - lamele de lemn, tablă cutată, nuanțe naturale desaturate cu contraste scăzute, oglinzi clare sau patinate, însă ideile pentru care sunt utilizate sunt scoase din viziuni uneori similare cu suprarealismul.

Camerele mari de ședință pendulează în jurul ideii de smart-casual, importată din zona vestimentară corporate. Elementele de lemn cu geometrii de mari dimensiuni (romburi, cercuri) sunt la limita dintre zona de eleganță și cea de fantezie. Sălile mici de ședință, care se adresează unor grupuri de 4-6 persoane, sunt inspirate de cabana grădinarului . Sălile de ședințe informale sunt definite de nuanțe de alb și gri deschis. Ele reprezintă un cadru relaxat gata să capete viață și dinamism o dată cu apariția utilizatorilor ce le populează.

Camera de relaxare are un street-feeling având finisaje de beton aparent, tablă cu mesaje scrise și elemente de exercițiu fizic dintr-o zonă necizelată: sac de box, cos de baschet, elemente metalice pentru exerciții de forță - similare cu cele din centrele de detenție.

Zonele de socializare utilizează tema (foarte frecventă de altfel) a căsuțelor, dar felul lor de exprimare cu două bănci poziționate față în față pentru 8-10 persoane, fără masă între ele, creează o atmosferă diferită de situația comună, de vis-a-vis cu mai multe persoane.
Zona de prânz (cafeteria) este restaurantul secret al angajaților companiei. Cel mai mare spațiu închis al amenajării oferă utilizatorilor diferite zone de stat într-un ambient de inspirație scandinavă, dar upgradat prin suprapuneri de texturi, în care elementele geometrice se unesc într-o sinergie estetică.
Culoarele de trecere au geamurile prevăzute cu ochiuri pătrate, având un aspect fragmentat în raport cu zonele standard de birouri cu sticlă „de sus pana jos”. Acest detaliu a fost foarte important pentru noi pentru a reduce scara elementelor şi pentru a putea crea o balanţă optimă între transparenţă şi opacitate pentru a separa diversele reprezentări ale ideilor aplicate în proiect. Elementele opace alternează texturi de lemn cu oglinzi gri care creează ritm şi profunzimi.
Recepția este o sugestie a ideii de high-tech. Forma neregulată a mesei de recepție, elementele reflectorizante ale pereților, sistemul de difuzor de sunet din lemn de pe perete şi copertina luminoasă conturează o reflexie a ideii de hightech.