ro | en
Neoclinique

Neoclinique

Autori: arh. Elisabeta - Alice Mihai, Mihai Popescu, Ovidiu Bălan, Marius Bercu
Birou de proiectare: Twins Studio
Foto: Alex Ionita

Comentariul autorului

Crezul nostru că arta și designul pot vindeca nu se putea potrivi nicăieri mai bine ca într-un cabinet medical. Astfel, intervenția noastră la Neoclinique a fost gândită nu doar ca o lucrare de design ci ca o contribuție la efectele benefice pe care proiectul le-ar putea avea asupra oamenilor.

Pornind de la tema principală primită de la client - crearea unei atmosfere calde și primitoare, care să diminueze cât mai mult preconcepțiile legate de un cabinet medical, am proiectat un spațiu în care navigarea cu simțurile să fie ușoară și confortabilă.

Primul pas spre transformarea clinicii a fost imaginarea unor pereți sinuoși, cu rotunjimi elegante care îmbrățișează spațiul cu o tandrețe aparte. Textura lor distinctivă, concepută să atragă privirea și să încurajeze pacienții să îi atingă, precum și folosirea culorilor calde și pastelate în tonuri relaxante și fără prea multe contraste, sunt menite să îi facă pe oaspeți să se simtă confortabil și aproape de un mediu familiar. Nuanțele de bej și alb se împletesc subtil și subliniază natura calmantă a spațiului.

Tavanul organic și fluid, format dintr-un agregat neconvențional de forme rotunde și lumini discrete, servește ca un ghid subtil pentru pacienți pe parcursul experienței lor în clinică. Acesta urmărește integral traseul holurilor, creând o senzație de continuitate și armonie între încăperile clinicii. Indiferent de camera în care se află, pacienții se simt ca parte a unei povesti coerente, care-i îndeamnă la calm.

Un element menit să atragă imediat privirile este podeaua din terazzo, realizată de partenerii noștri de la Aragon, laureați ai numeroase premii internaționale în cadrul competițiilor de profil. Terrazzo, o tehnică ce a evoluat din mozaicurile de marmură și granit utilizate încă din secolul al XVI-lea în Veneția, a fost reimaginat și modernizat în această lucrare. Amestecul de agregate naturale și sintetice, cum ar fi marmura, granitul și sticla, împreună cu liantul de ciment și rășină, conferă podelei o textură fină și un aspect elegant. Prin turnarea sa pe loc, suprafața a devenit una continuă și omogenă, eliminând cusăturile și îmbinările, iar polișarea ulterioară a dus la obținerea unui luciu impecabil.

De-a lungul procesului de design, pentru eliminarea trigger-urilor care pot declanșa temeri sau anxietăți la pacienți, am recurs la crearea de stimuli și pentru celelalte simțuri. Astfel, mirosul specific de cabinet stomatologic a fost înlocuit cu un parfum subtil și plăcut, impregnat atât în sala de așteptare cât și în celelalte încăperi. Toate aceste încăperi sunt prevăzute la rândul lor sistem de sunet controlat individual.

În completarea eforturilor de design echipa de specialiști ai clinicii se asigură că fiecare pacient este informat în detaliu despre procedurile și prețurile aferente, încă din etapa de programare a vizitei, astfel încât frica de necunoscut să fie diminuată. Mai mult decât atât, pacienții au posibilitatea să consulte un plan personalizat de tratament, adaptat nevoilor și bugetului fiecăruia, ceea ce reduce frica de costuri neprevăzute. Tehnologie de ultimă generație și abordările minim invazive au rolul a elimina din context frica de durere, dublate de empatia medicilor stomatologi și a întregului personal.

Astfel, Neoclinique nu este doar o clinică stomatologică obișnuită, ci un spațiu inovator și o experiență imersivă discretă și prietenosă, în care fiecare pacient poate explora senzorial toate detaliile de design, pentru a uita de anxietățile și fricile asociate de cele mai multe ori cu astfel de înăperi.