ro | en
Birou Colorbitor

Birou Colorbitor

Autori: arh. Andrada Șelțer, Arh. Lorin Smărăndoiu
Birou de proiectare: 108 ARCHITECTURE ASSOCIATES

Colaboratori: Consultanti iluminat - Lyset, Beneficiari - Colorbitor
Foto: Bogdan Fusea

Comentariul autorului

Tema de proiectare a presupus amenajarea interioară a unei case de locuit convertită în birou. Beneficiarii, cei doi parteneri fondatori ai firmei, ne-au introdus în universul brandului lor prin intermediul unei strategii de comunicare foarte bine puse la punct. Cuvântul cheie extras din prezentare a fost curaj, mai departe dandu-ne complet mână liberă, astfel încât noul lor sediu să transmită vizitatorilor esența companiei lor. Și-au dorit în primul rând să exprime profesionalism, lucru regăsit în atmosfera predominant serioasă, de inspirație clasică, cu mici hint-uri despre caracterul lor creativ, distractiv.
Am plecat de la o combinație clasică, care să inspire seriozitate prin culori, texturi și piese de mobilier. Aceasta a avut ca bază generală texturi intense de lemn de nuc, balansate de texturi naturale precum piatra și pluta. La aceasta am adăugat ca și liant accente negre, puternice si accente metalice de auriu, care sa dea o notă elegantă. Gama cromatică serioasă, cu nuanțe de maro, bej și negru, a fost îmblanzită prin verdele închis și accentele de verde praz ale ușilor. Am oferit de asemenea libertarea unei tușe personale, precum și prin diferitele piese de arta și afișe.
Poziționarea camerelor principale pe un traseu circular ne-a inspirat să ne imaginăm un tur pentru vizitatotori al biroului și al modului de lucru al firmei. Astfel pe un plan schematic al circuitului am stabilit amplasarea strategică a unor elemente capăt de perspectivă care să te atragă și să te facă să continui traseul. De asemenea, având în vedere timpul îndelungat petrecut la locul de muncă, ni s-a părut important să ne bazăm pe principii feng-shui pentru amplasarea mobilierului. Am căutat pozițiile de control pentru fiecare zonă de lucru sau de relaxare, astfel încat toate persoanele să se simtă comfortabil.
Spatiul de primire a fost o provocare prin multitudinea de trasee care îl traversează. Am amplasat recepția în prima zonă vizibilă pentru vizitatori, pentru care ne-am dorit un obiect accent, cu un colț rotunjit placat cu o textură decorativă de plută. Zonei de relaxare comune i-a revenit în mod firesc cel mai linștit colt, în spatelei căreia am amplasat elementul accent al camerei, peretele decorativ cu logo. Piesele de mobilier alese sunt timeless, oferind un prim indiciu al vibe-ului profesionist dorit de clienti.
O provocare a biroului partenerilor a fost poziționarea celor 2 birouri astfel încât amândoi să ocupe locul cel mai favorabil interacțiunii cu vizitatorii, lucru care deși le-a redus spațiul personal facilitează vederea asupra tuturor intrărilor. Am amplasat birourile unite, pe un fundal accent de culoare închisă și am utilizat un corp de iluminat suspendat. Pe partea opusă am generat un colț de relaxare cu finisaje decorative lânga soba de ceramică existentă. În cazul camerei de ședințe, am apelat la o mobilare simetrică a spațiului, pe axa ferestrei. Ne-am dorit să o accentuăm folosind pe pereții opuși aceași alcătuire de finisaje clasică, cu un registru median creat. Ne-am dorit ca baza să fie una solidă, o reinterpretare modernă a lambriului prin panouri riflate din lemn, urmată de plută, o textură caldă menită să balanseze nuanțele intense.