ro | en
ALTRNTV
  • Premiul secțiunii „Arhitectura amenajărilor interioare / amenajări corporate și retail” (ex aequo)

ALTRNTV

Autori: Raluca Bratu, Bianca Beis, Stefan Prigoreanu
Birou de proiectare: OBLIC STUDIO
Foto: Raluca Bobaru

Comentariul autorului

ALTRNTV este un concept de magazin sustenabil, unde accentul se pune foarte mult pe impactul produselor asuprea mediului inconjurator, de la cantitatatea de apa folosita in producerea unui tricou pana la amprenta de carbon a fiecarui produs de pe raftul locatiei din Blv. Regina Elisabeta, in fostul lobby al cinematografului Cinema Bucuresti.

Brieful clientului a venit in concordanta cu tipul de produse pe care si le doreau sa le comercializeze. Un spatiu sustenabil cu materiale reutilizate, reciclate, cu amprenta mica de carbon, si actiuni reduse in impactul mediului. Ne-am bucurat de brief, cererile pentru astfel de spatii fiind aproape inexistente. Abordarea noastra a plecat in primul rand de la alegerea materialelor si a actiunilor de constructie in spatiu. Reutilizarea existentului a fost obtinuta in cea mai mare masura prin curatarea travertinului si utilizarea lui in concept, si pastrarea luminatorului din camera principala. Cele doua elemente prezente au conditionat alegerea celorlalte materiale. Suprafata de travertin a fost destul de mare, o parte din ea fiind destul de avariata. A fost nevoie de propunerea unor sisteme de prezentare care sa ascunda parte din zonele deteriorate de timp si exploatare si sa comunice prin materialelitate, culoare si forma cu travertinul. Sistemele de prezentare, ansamblul montat pe pereti a avut dublu rol, cel de a ascunde si relationa cu existentul si rolul de sustinere si punere in evidenta a ce urma sa fie organizat si prezentat spre vanzare. Pardoseala aleasa a fost o solutie ce a raspuns briefului, fiind un material reutilizat in proportie de 90%, usor de implementat si maleabil.

Practica studioului nostru tine si de exploatarea cat mai diversa a materialelor si intelegerea lor cat mai profund. Am reusit impreuna cu sponsorul materialului, Tarkett Romania si a montatorilor sa creem un concept de pardoseala care sa serveasca foarte bine zonificiarilor si ideii de tipar de moda, clientul avand in spatiu si un atelier de productie haine cu materiale reutilizate. Am vrut sa integram ideea unui shop sustenabil cu cea de atelier de moda sustenabil prin utilizarea discreta a elementelor de imbinare a pardoselii, a unui tipar folosit in moda. Celelalte materiale folosite au fost pal reutilizat din productia furnizorilor de mobilier custom ce a fost acoperit cu acelasi material Tarkett si placaj stratificat recuperat local. Aici i-am avut ca parteneri pe cei de la PabGroup care au fost foarte cooperativi in gasirea solutiilor. Alegerea iluminatului a fost si ea in concordandata cu brieful discutat, cei de la Signify avand in portofoliu proiectoare produse din plastic reciclat. Iluminatul intr-un spatiu comercial este foarte important.

Ne-am bucurat sa gasim in piata produse cu specific de iluminat arhitectural, tehnic ce pot raspunde temei noastre de sustenabilitate si impact scazut al amprentei de carbon. Tot impreuna cu ei am integrat si un sistem de iluminat ce se poate adapta luminii naturale pentru un consum optim.

Credem ca toate aceste actiuni de la folosirea existentului si punerea in valoare a travertinului, elementelor decorative, la alegera materialelor sustenabile, a sistemelor ce pot avea un impact redus, al producatorilor locali au format unul din primele magazine de design sustenabil din Romania. Ne dorim sa putem concepe cat mai multe astfel de spatii constient sustenabile.

.