ro | en
Apartament Flacăra

Apartament Flacăra

Autori: arh.Silvia Olteanu, arh.Elena-Roxana Jipa
Birou de proiectare: Lime Studio

Colaboratori:
Foto: Sabin Prodan

Comentariul autorului

Apartamentul de 67 mp este situat într-o zona de locuințe din Călărași și integrează inclinația proprietarului, farmacist de meserie, către curățenie și natură.
În situația în care ne facem griji pentru sănătatea noastră, cea mai importantă încăpere devine baia. În acest apartament utilizarea plăcilor albe a fost intenționată astfel încât orice urma de murdărie să poată fi cât mai vizibilă pentru a putea fi ștearsă eficient. Același principiu de culoare se aplică în tot apartamentul unde suprafețele albe, mari și netede permit o curățare rapidă și eficientă.
Bazându-ne pe ideea că lumina soarelui și aerul proaspăt ne păstreazaă sănătoși mai mult timp, în acest apartament, pe lângă accentul pus pe lumină, atât naturală cât și artificială, a mai fost montat un sistem de ventilație și filtrare a aerului. Acest sistem are nenumărate avantaje, de la o aerisire automată, până la a ajuta aerul condiționat să funcționeze mai eficient vara, prin menținerea răcorii în interior și a căldurii afară.
În contextul actual a apărut următoarea intrebare: Cum păstrăm spațiile cât mai curate? Există materiale pe care le putem folosi care sunt mai sterile. Cuarțul, utilizat în cazul acestui apartament în bucătărie pentru zona de blat de lucru, este una dintre cele mai dure pietre neprețioase și prin urmare, blaturile realizate din acest material sunt rezistente la pete, zgârieturi dar sunt și cele mai sanitare. Pentru blaturile de la baie dar și elemente decorative din bucătărie am utilizat lemnul de bambus, material care oprește dezvoltarea bacteriilor și microoganismelor.
Pe perioada carantinei toți am realizat ce este cu adevărat necesar pentru confortul de acasă. Dezordinea poate provoca anxietate și discomfort, lucruri care nu sunt de dorit. De aceea, în cazul apartamentului din Călărași am propus depozitări încăpătoare pe toată lungimea holului cu spații clare destinate obiectelor utilizate zilnic sau periodic. Depozitările au fost gândite închise astfel încât să existe cât mai puține spații de curățat zilnic.
Culorile deschise și materialele naturale utilizate în apartament, albul cu accente de verde salvie, lemnul de stejar și bambus oferă o atmosferă relaxantă, calmă, inspiră curățenie și ordine. Când în jurul nostru este plin de incertitudini, un spațiu interior curat și simplu reprezintă o evadare și îți oferă un sentiment de securitate si calm.
Mai mult, atunci când petrecem atât de mult timp acasă spațiul tinde să pară din ce în ce mai mic, mai neîncăpător și sufocant. În acest caz o amenajare bazată în principal pe alb ne dă impresia unui spațiu mai mare, mai luminos.
Un element important în amenajarea acestui apartament l-a reprezentat achiziționarea calității peste cantitate. Fără prea multe decoruri sau obiecte spațiul se remarcă prin materialele de calitate utilizate. De la sistemul de ventilație, plăcile ceramice și suprafețele de lemn până la ușa de intrare, corpurile de iluminat și bateriile utilizate, toate au fost alese nu doar pentru designul lor simplu, aspectul curat dar și pentru a rezista cât mai mult.
În concluzie, putem spune că în cazul amenajării apartamentului Flacăra, alegerile făcute, deși în principal de natură funcțională reprezintă și elemente estetice de calitate care să pună bazele unui spațiu ce inspiră calm, siguranță, o casă pe care ulterior beneficiarul să o transforme în acasă.



Alte lucrări cu aceiași autori: