ro | en
Cafeneaua Beans & Dots – Aviației
Premiul secțiunii „Arhitectura amenajărilor interioare / amenajări horeca”

Cafeneaua Beans & Dots – Aviației

Autori: Bogdan Ciocodeică

Colaboratori: Ana Porim

Comentariul autorului

Beans and Dots a fost una dintre primele cafenele din avangarda cafelei de specialitate care a cuprins Bucureştiul în ultimii cinci ani. Oferind o cafea de înaltă calitate, selectată şi prăjită de The Barn, în Berlin, Beans and Dots a atras o clientelă fidelă, iubitoare de cafea de specialitate. În mod firesc, pasul următor a fost deschiderea celei de-a doua cafenele.
Procesul creativ a început prin alegerea unei culori reprezentative pentru identiatea brand-ului, o culoare care să acţioneze ca un liant între cele două cafenele existente şi toate cele ce vor urma. După multe căutări, am decis împreună cu beneficiarii să folosim un roşu închis, bogat, ce aminteşte de culoarea cascara. Pasul următor a fost căutarea modului optim prin care să valorificăm forma atipică a spaţiului, oferindu-i totodata o scară umană. Peretele frontal, roşu cascara, a fost mobilat cu o bibliotecă din lemn care evidenţiază dubla înălţime a spaţiului şi oferă în acelaşi timp textură şi profunzime peretelui. Pentru a tempera monumentalitatea spaţiului şi a-l apropia de scara utilizatorului, s-au folosit două structuri rotunde din lemn, suspendate, care umplu spaţiul şi îi atenuează verticalitatea accentuată. Prin utilizarea oglinzilor, cele două structuri suspendate reflectă mobilierul cafenelei şi crează puncte de interes.
Barul este alcătuit dintr-un volum alungit, suplu, pentru care s-a folosit acelaşi lemn utilizat la bibliotecă şi un blat metalic. Meniul aminteşte de afişajul specific aeroporturilor, iar amplasarea oglinzii la partea superioară a acestuia crează iluzia continuităţii bibliotecii. Dramatismul draperiilor negre folosite pe toată înălţimea spaţiului accentuează înălţimea neconvenţională a acestuia și în acelaşi timp, ele îmblânzesc masivitatea structurii de beton aparente.
Amenajarea spaţiului este minimalistă, dar prietenoasă, centrând atenţia asupra utilizatorului, generând o atmosferă serenă şi primitoare, în care aproape poţi să simţi cafeaua proaspăt măcinată.

Comentariul juriului

Proiectul este unul remarcabil, iar ingenioasa decizia de a lucra cu elemente puține, dar puternice dau caracter spațiului și îl definesc în profunzime. Abilitatea autorului de a lucra cu materiale, texturi și culori simple se dezvăluie în modul în care elementele sunt integrate în spațiu. Oglinzile, ingenios proiectate pentru a 'îmblânzi' înălțimea mare a nivelului, pun spațiul în valoare. Piesele de mobilier simple, clasice, completează atmosfera locului subliniind coerența si atemporalitatea propunerii de amenajare. Pasiunea pentru proiectare a autorului transpare în mod evident în proiectul de față.