ro | en
Emozia Appartamento

Emozia Appartamento

Autori: arh. Octavian Cazacu, arh. Alina Filipoiu, arh. Cristiana Moisanu
Birou de proiectare: 441 Design Studio

Colaboratori:
Execuție: SC Expert Help Install SRL
Beneficiar: SC MIHAI MORAR CREATIVE SHOP SRL

Comentariul autorului

Fiecare dintre noi poartă un „acasă” în interior. Fie că ni-l mobilăm cu amintiri sau cu obiecte din imaginație, este singurul loc unde găsim refugiu, căldură și emoție. Așa ne-am gândit noi la Emozia. Un spațiu tetris unde fiecare bucată contribuie activ la sentimentul de „acasă”.
Conceptual, designul propus este țesut în jurul ideii de sufragerie în care primești oameni dragi. Pentru că nu am căutat transpunerea unei locuințe propriu-zise, este o sufragerie universală a emoțiilor pe care le încerci când spui „acasă”.
Una din provocările majore ale proiectului a fost însăși dimensiunea redusă a suprafeței utile. Situată într-un fost garaj, compartimentarea a fost schimbată pentru a crea cât mai mult spațiu. În numai 16,5 mp trebuia găsită o soluție care să îmbine latura practică a unei cafenele cu cea de ambient, a unei bucăți de acasă. De aceea, fiecare alegere a avut un spate un rațional puternic, tocmai pentru a putea materializa, într-un mod cât mai natural, această legătură între exterior și interior. Astfel, tavanul s-a înălțat, dezvăluind panta acoperișului. Datorită celor două ferestre Velux instalate, jocuri de lumină și umbră pun în valoare atât prezența espressorului Modbar cât și procesul de preparare al cafelei.
Designul urmărește o linie minimalistă susținută de un layout curat al mobilării. Fiecare obiect decorativ completează subtil mobilierul ales, iar împreună transformă materialitatea într-o expresie vizuală și tactilă.
Tocmai de aceea, am optat pentru o delimitare clară a trei zone distincte. Am ales să facem asta prin tratarea diferită la nivel formal: barul - utilizat în mod activ, locul de stat de vizavi de bar și zona de vitrină ce invită trecătorii înăuntru.
Fiecare element este foarte bine delimitat și în același timp comunică subtil, găsindu-și corespondent în alte elemente. Banca lungă de 4,5 m merge în paralel cu barul, alungind spațiul și conducând privirea către capătul de perspectivă. Cele două uși în arcadă, simetrice față de bar, îndulcesc geometria spațiului și unghiurile foarte drepte, fiind percepute ca parte moale a amenajării.
Textura pereților îmbogățește atmosfera lăsând impresia unei atingeri delicate a timpului. Cele două tipuri de lemn, nucul și fagul, au fost folosite pentru a evidenția atemporalul precum și o traducere în material a cafelei preparate cu lapte. Corpurile de iluminat elegante sunt complementare texturilor folosite pe pereți, pardoseală și bar prezente în spațiu, care împreună cu decorațiunile alcătuiesc cochilia întregului spațiu.
Culoarea amprenta a brandului, acel Tiffany Blue de colecție, este inserat în elemente cheie ale design-ului pentru un strop în plus de personalitate.
Prin toate aceste alegeri, ne-am dorit să creăm un spațiu album. O colecție cu elemente de mobilier atent alese și cu obiecte decorative care completează și întregesc conceptul de sufragerie primitoare. Mai mult, numele Emozia Appartamento a venit în completarea amenajării, potențând conceptul de acasă. Și asta pentru că, în final, știm cu toții că „acasă” este un loc al emoțiilor.



Alte lucrări cu aceiași autori: