ro | en
Marriott Courtyard

Marriott Courtyard

Autori: arh. Liviu Zăgan, arh. Ivona Amariței, arh. Alexandra Nicolau, arh. Maria Fofircă, arh. George Nițoiu, arh. Corina Nicolae, arh. Laura Parghel, arh. Ciprian Drăghicescu, arh. Ioana Penescu, arh. Matei Bianu, arh. Natalia Dumitru
Birou de proiectare: Cumulus

Colaboratori:
Structura: Saidel engineering (PTH) și Solidis (PTH și DE)
Instalații: Wsp Romania Engineering (PTH)
Speciale: Fațade - Bluebridge (PTH) și EMI Proiect (DE)
Project management: Optim Project Management
Structura: Sommet
Fațade: Metalplast
Interioare: Safe Steel, Axa Invest
Instalații electrice: Global Technical Systems
Instalații HVAC și sanitare: High-Tech Clima
Foto: Radu Matei și Moise Bogdan
Beneficiar și dezvoltator: Apex Alliance

Comentariul autorului

Hotelul de patru stele Courtyard by Marriott, inaugurat în B-dul Dimitrie Pompei din București oferă un spațiu ultra-contemporan care este amprentat de un "imaginarium" metropolitan. Unitatea volum-texturi-culori sunt un limbaj comun care determină atât exteriorul cât și interioarele hotelului să fie configurate în spații lizibile, bine calibrate, cu tente luminoase de gri-urban, prin materiale prețioase și finisaje atent puse în operă.
Brandul și povestea locului trebuiau să se împletească pentru a crea ceva unic și diferit ca imagine față de cladirile de birouri adiacente. Brandul Courtyard se adresează utilizatorilor din sectorul de business, creează locuri familiare și plăcute, ce oferă facilități de lucru pentru călătoriile de afaceri.
Forma de "L" a nivelului curent permite siluetei hotelului o anumită elansare dar - în egală măsură - o monumentalitate discretă. Cele patrusprezece niveluri care alcătuiesc volumul prismatic sunt compuse în registre clare: bază, corp și coroană.
Conceptul proiectului la nivel funcțional și volumetric este "un burger urban", astfel că funcțiunile sunt segregate după nivelul de acces al publicului. Segregarea funcțiunilor a generat materialitatea fațadelor și gradul de permeabilitate cu exteriorul, dar și dinamica fațadelor - de la agitat la lis, de la viu la liniștit.
Nivelul 1 este transparent și permisiv și cuprinde funcțiunile de restaurant, recepție și zonă de lucru - parterul este complet deschis către exterior (fațada de sticla fără nici un fel de reflexie). Nivelul al 2-lea, etajul 1, al sălilor de conferințe, este semi-privat, deschis dinspre interior spre exterior (fațada din sticlă-oglindă), pe când nivelurile superioare sunt aproape închise către exterior existând doar ferestre, pentru un grad de intimitate al camerelor.
Spațiile sunt concepute cu o înălțime generoasă pentru zona de dotări comune - restaurant, recepție, săli de conferințe. Am trasat o “spină” spațială luminoasă (un spațiu vertebral pentru nivelurile parter și etajul 1) din care se deschid alveolar spațiile celorlate funcțiuni: library, restaurant, recepție, market, pre-function ballroom, ballroom-uri și conferințe. Spațiul camerei este amplificat de ferestre mari de 1.8 pe 1.8m, aproximativ 20% din suprafața dormitorului.
Modul în care ansamblul se decupează pe cer este caracterizat de o suită de denticuli romboidali care subliniază volumul la partea superioară și ascund etajul tehnic. Primele două niveluri - cele destinate spațiilor comune sunt integral vitrate și, în anumite momente, volumul general pare că plutește pe un evantai din sticlă. Acest efect este accentuat de subtila retragere a parterului față de nivelul superior. Spre străzile secundare corpul de bază are pereți verticali simplu vitrați. Toate ferestrele camerelor sunt pătrate iar panelatura fațadelor îmbină rafinat panouri pătrate și dreptunghiulare.
Estetica spațiilor se subordonează minimalismului, simplul accesibil, luminos, cu tăieturi curate. Am mizat pe o familiaritate în procesul de design, integrând elemente decorative din ceramica românească tradițională, în formele folosite și în spațiu, dar și în obiectele ce decorează camerele. Elementul spectaculos cu valențe de noutate este conferit de această țesătură în “zig-zag”. Utilizatorul simte confortul de acasă, are însă și un reper local, această poveste a locului.