ro | en
Restaurant Kané

Restaurant Kané

Autori: arh. Vladimir Mîndru, arh. Ana Irina Lupu, arh. Rareș Fotău-Cojocaru
Birou de proiectare: Yellow Office

Comentariul autorului

Un restaurant se reinventează ca spațiu al experimentelor și experiențelor culinare. O abordare aparte a gustului românesc înseamnă o abordare pe măsură a design-ului interior. Tema a fost definită de inserarea conceptului fine dining într-o clădire remarcabilă, construită la începutul secolului trecut, în centrul Bucureștiului.
Casa care urma să ofere suportul pentru o experiență culinară autentică se află pe strada Dianei, nr. 9, și a fost clasată ca monument istoric în urmă cu câțiva ani. Construită după planurile arhitectului Ernest Doneaud, dar neîngrijită în ultimul deceniu, clădirea s-a deteriorat progresiv. O serie de elemente importante, în special la interior, au fost distruse sau au dispărut, precum tâmplăria și decorațiunile, iar tavanele, pereții și pardoselile se aflau deja într-un stadiu avansat de degradare.
Dacă tema bucătarilor a fost să aducă bucătăria românească în contemporaneitate, tema arhitecților a fost să transpună un interior tipic începutului de secol XX, din care rămăseseră doar pereții și mult moloz, într-unul autentic și contemporan, în care nu doar mâncarea este o experiență, ci și atmosfera care se creează în jurul ei. De aici a rezultat abordarea comună a conceptului în creionarea temei, iar comunicarea între client, arhitect și bucătar a generat următoarea soluție: ingrediente tradiționale în bucătărie, tehnici și materiale tradiționale în design-ul interior, totul reinterpretat într-un limbaj contemporan. Și încă ceva: artizanat.
Amenajarea a început cu identificarea elementelor din vocabularul arhitectural original al casei, corespondentul ingredientelor locale din bucătărie: glasvandul a fost refăcut după desenele celui original, dispărut între timp, iar stucaturile au fost restaurate. Compartimentarea nu a suferit modificări, astfel că holul de intrare, dimensionat pentru un anumit tip de primire a oaspeților a rămas un element important în percepția spațiului, iar pentru a-i defini și mai bine rolul, tavanul a fost înlocuit de un vitraliu reinterpretat.
Studiul a fost extins apoi către materiale, cromatică și tehnici tradiționale care să poată fi integrate într-un limbaj contemporan. Așa au apărut peretele placat cu ceramică neagră de Marginea, mozaicul făcut în tehnică tradițională cu piatră de râu din Argeș, lemnul ars, tencuiala cu praf de piatră și pânzele pictate în albastru intens, realizate de Cornelia Moldoveanu. Câteva tablouri semnate de Irina Neacșu, artist botanic, ilustrează detaliat plante românești care se regăsesc în meniul restaurantului. Preocuparea pentru meșteșuguri nu a înlocuit-o însă pe cea pentru tehnologie. Toate echipamentele sunt automatizate și conectate la panouri de control inteligent.
Fiecare încăpere spune o poveste în care mâncarea servită se integrează perfect. Totul gravitează în jurul bucătăriei, un laborator culinar accesibil vizual oaspeților prin deschiderea totală către holul de intrare și prin chef’s table, o zonă în care poate fi urmărit tot procesul prin care mâncarea ajunge în farfurie. Design-ul devine astfel un instrument în noua experiență culinară și un suport al relației bucătar-client, afirmându-se ca parte integrată a identității Kané.



Alte lucrări cu aceiași autori: