ro | en
Emozia Fain și Simplu

Emozia Fain și Simplu

Autori: arh. Octavian Cazacu, arh. Alina Filipoiu, arh. Andreea Rosca, arh. Cristiana Moisanu
Birou de proiectare: 441 Design Studio

Colaboratori:
Execuție: SC Expert Help Install SRL
Beneficiar: SC MIHAI MORAR CREATIVE SHOP SRL

Comentariul autorului

Noi credem că o cafea deosebită merită un loc cu emoție, iar un loc cu emoție este mereu o invitație deschisă pentru persoane deosebite. Despre asta este Emozia Cluj. O conversație între un spațiu fain și un design simplu, curat și personal.
La nivel de concept, spațiul a fost gândit ca un punct de întâlnire relaxant și primitor, care îmbie la comunicare. Acel loc unde mergi atât pentru cafea, cât și pentru atmosfera în care o savurezi.
Deschiderea unei cafenele sub brandul Emozia la Cluj a venit cu multe provocări. Localizat în Piața Cipariu, spațiul a deservit unui restaurant, iar în momentul preluării încă avea tot mobilierul fostei funcțiuni. Pentru a instala coerent o nouă poveste în spațiu, acesta a trebuit dezbrăcat de toate straturile adăugate în timp și adus cât mai aproape de stadiul inițial pentru a putea articula noul design.
Noua cafenea s-a conturat în scenografia unor contraste - culori calde aplicate tencuielii de ciment, lemnul în două esențe și culori diferite. De aceea, am optat ca finisajele structurale aplicate atât în interior cât și la exterior să fie neutre, permiţându-le celor care îi trec pragul să descopere jocul contrastelor și să interacționeze cu spațiul în sine, pentru o experiență multi-senzorială.
Elemente prezente și în cafeneaua din București se îmbină acum într-un nou decor, precum piese de Lego rearanjate și redistribuite. Caracterul minimalist al design-ului, cu liniile sale drepte prezente în amenajare, este plăcut balansat de corpurile de iluminat sferice și arcadele ușilor.
Mai mult, accentuarea barului este realizată de un corp de iluminat ce devine personaj principal al poveștii, conferindu-i un aer ludic spațiului. Banca lungă din lemn de nuc dispusă pe latura lungă a spațiului, conduce privirea către barul încadrat de ușile în arcadă, dispuse simetric în capătul de perspectiva.
Majoritatea mobilierului a fost realizat custom made, atât banca din lemn de nuc, măsuțele de metal cât și masa „prieteniei” completată perfect de scaunele Ton. Masa centrală se continuă pe perete cu o oglindă în arcadă de aproape 2 metri înălțime, accentuând înălțimea spațiului dar în același timp și rolul ferestrei pentru iubitorul de cafea.
În aceeași notă, amplasarea mesei de două persoane din vitrină conturează o zonă unde intimitatea și deschiderea sunt deopotrivă prezente. Posibilitatea unui tête-à-tête este asigurată atât de primitor, încât nu rămâne decât să faci un pas înăuntru.
Rafturile de reviste au devenit unul dintre elementele recognoscibile ale brandului. În acest caz au fost intenționat exagerate în lungime, astfel că poziționarea lor deasupra zonei băncii să devină un accent confortabil pentru încă puțin timp de stat și răsfoit cuvinte.
În final, ne-am dorit să conturăm prin design un spațiu care să le permită clienților să se reunească și să se relaxeze împreună în timp ce se bucură de o cafea deosebită. Însăși numele cafenelei, „Emozia- fain și simplu”, evocă exact sentimentul pe care am vrut ca interiorul să îl proiecteze asupra vizitatorilor. Un loc gândit fain unde o cafea bună face totul să pară mai simplu.



Alte lucrări cu aceiași autori: