ro | en
Antiquarium. Circul Roman din Toledo

Antiquarium. Circul Roman din Toledo

Autori: Lorena-Elena Mergea

Îndrumător: conf. dr. arh. Ana Maria Goilav
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”
Facultatea de Arhitectură

Comentariul autorului

Locul ales pentru proiectul de diplomă este situat în orașul Toledo, vechea capitală a Spaniei până în secolul al XVI-lea. Studiul evoluției orașului, formei și structurii sale, evoluția funcțiilor sale principale, definirea specifică a peisajelor și integrarea a numeroase tipuri de arhitecturi arată suprapunerea formelor și tiparelor urbane care au supraviețuit de-a lungul istoriei, a căror permanență se datorează integrării lor corecte în topografia şi amenajarea urbană.
Situat in cartierul Vega Baja, circul roman reprezinta unul dintre cele mai importante vestigii romane situate in orasul Toledo si unul dintre cele mai bine conservate circuri din Europa. Așadar, importanța sa nu doar pentru oraș, ci ca moștenire culturală, devine una dintre premisele proiectului.
Antiquariumul vine ca un răspuns imediat la complexitatea sitului, ceea ce presupune semnificații ca protecție, depozitare, cercetare, afișare și informare.
Limita devine un concept care determină valorificarea sitului arheologic în ansamblu, scopul principal fiind reorganizarea arhitecturală și urbanistică a zonei prin asigurarea percepției de ansamblu asupra circului. În final, proiectul se bazează pe realizarea unei infrastructuri spațiale al cărei scop este stimularea procesului de ancorare culturală a sitului cu orașul însuși și comunitățile sale.
Intervenția arhitecturală va avea ca bază concepte legate de recuperarea spațiului, interpretarea materialului arheologic în ansamblu, ca generator de spații, volume și promenade. Prin urmare, muzeul de artă romană și centrul de cercetare devin strâns legate de distribuția circului roman, încercând prin elemente legate de arhitectură precum porți, deschideri, curți și așa mai departe să evidențieze la nivel perceptiv structura antică care se prezintă pe amplasament.



2022
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: