ro | en
Imobil de apartamente în zona protejată nr. 13, Dacia

Imobil de apartamente în zona protejată nr. 13, Dacia

Autori: Diana-Nicole Șerban

Îndrumător: conf. dr. arh. Andra Panait
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”
Facultatea de Arhitectură

Comentariul autorului

Pe Bulevardul Dacia se remarcă un colțișor încărcat cu vegetație abundentă ce păstrează spiritul grădinilor și curților verzi de altă dată. Situl se află la intersecția bulevardului Dacia cu Strada Toamnei.

Insulele formate în secolul XIX au fost cele care au generat țesutul prezent. În 1900 pe situl studiat s-a construit pe perimetru cu curte interioară, construcțiile păstrându-se până în 2005 când au fost demolate. Astazi, amplasamentul este este liber de construcţii şi relativ plat, făcând parte din zona protejata nr 13.

Proiectul se adresează locuirii și răspunde nevoilor populației. Majoritatea clădirilor de apartamente existente nu sunt accesibile tuturor, din cauza lipsei rampelor sau întâmpinării pragurilor. Așadar, s-a dorit ca proiectul să fie fără bariere și să stimuleze interacțiunea prin diverse gesturi ce aduc oamenii împreună și îi îndeamnă la socializare.

Raportarea la străzi s-a făcut paralel pentru a avea un control al gridului, iar la context s-a făcut prin memoria locului. La regimul de înălțime s-a ținut cont de intersecție, un gest care să o marcheze, și de asemenea, s-a ținut cont de regimul mic de înălțime din țesut. Alipirea la calcanul casei alăturate, ce are valoarea ambientală, a dus la un răspuns în oglindă ca și gabarit, iar la nivelul fațadei prin păstrarea registrelor.

Pentru a readuce spiritul grădinilor de altă dată și de a ține cont de memoria locului, curtea interioară, curtea din față și cea din spate sunt amplasate pe același loc unde au existat timp de un secol. Toate curțile sunt conectate prin ganguri și pot fi accesate din stradă prin trepte sau rampe.

Diagrama funcțională a ținut cont de curtea interioară, de a avea zonele de zi spre curte și de a avea grupate nodurile de scară și grupurile sanitare într-o bară de funcțiuni. Volumul ce înconjoară curtea formează un inel pătrat pur, care se detașează de restul corpurilor prin retrageri, formând terase.

Așadar, clădirea rezultată are 1302 mp, POT 52%, CUT 1.9 iar regimul de inaltime este de S+P+ 4E. Rezultand un numar de 38 de apartamente. Subsolul este format din spațiile tehnice ale ansamblului, împreună cu adăpostul ALA si 46 locuri de parcare. Fiecare acces are rampe, dorind ca de la nivelul străzii să nu existe bariere.

La parter se regăsesc un bistro, o librărie cu ceainărie, o florărie și o spălătorie. Fiecare apartament este orientat spre curtea interioară pentru a oferi un mediu liniștit, și de a beneficia de un factor de lumină naturală cât mai mare. Majoritatea apartamentelor au logii sau terase, care s-au format din retragerea volumului pentru a ajunge la forma cât mai pură, pătrată.



2022
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: