ro | en
Centru multifuncțional orășenesc - Câmpina

Centru multifuncțional orășenesc - Câmpina

Autori: Remus-Gabriel Năstase

Îndrumător: șef lucr dr. arh. Smaranda Todoran
Universitatea Tehnică Cluj-Napoca
Facultatea de Arhitectură și Urbanism

Comentariul autorului

Locația este reprezentată de piața centrală - vechiul nucleu comercial al Câmpinei, un oraș aflat în zona deluroasă a județului Prahova. Înlocuind unele dintre dotările comerciale prezente, propunerea realizează o conexiune cu piața existentă și remodelează centrul orașului.

Centrul Multifuncțional Municipal aduce laolaltă numeroase facilități publice in mijlocul urbei, rezolvând o carență socio-culturală într-un oraș ce și-a pierdut nucleul în ultimii 50 de ani ca rezultat al numeroaselor modificări spațiale, sociale și culturale. În prezent, centrul este sufocat de numeroase dotări comerciale și spații de parcare.

La scară urbană, clădirea rezolvă o zonă difuză și nedefinită a orașului ( deși centrală) și organizează spațiul public în arii diferite, fiecare cu un caracter particular: de la public și activ la intim și semi-privat.

O temă recurentă a proiectului este multifuncționalitatea: fiind localizata în inima orașului, clădirea oferă posibilitatea multor utilizări. Astfel, spațiile, atât interioare și exterioare, oferă un spectru larg de alternative - prin ele însele, sau în tandem cu celelalte facilități.

Caracteristica principală a proiectului este accentul pus pe localnic/ cetățean/ clientul final. Astfel, clădirea reunește dotări culturale cum ar fi Biblioteca Municipală sau Muzeul Orașului - ce reunește schițe ale lui Nicolae Grigorescu și opere ale artiștilor locali. Totodata, sunt prezente o sală de conferințe, spații de ateliere și servicii ale Primăriei, cum ar fi Arhiva, Centru de Informare pentru Cetățeni și Asistența Socială. Un obiectiv superior al proiectului este consolidarea culturii urbane și a implicării cetățenești, alimentarea simțului comunității și (re)construirea unui capital social local.



2022
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: