ro | en
Școala de pictură „Horia Bernea”

Școala de pictură „Horia Bernea”

Autori: Daiana Țogoe

Îndrumător: prof. dr. arh. Iulia Stanciu
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”
Facultatea de Arhitectură

Comentariul autorului

Proiectul propune reinventarea satului Poiana Mărului, a cărui memorie colectivă locală se traduce printr-un patrimoniu cultural acumulat în urma activității artistice desfășurate până în 2005, ca urmare a vizitelor repetate pe care artiștii plastici le făceau în zonă.
Cu toate acestea, ,,satul artiștilor” nu a găsit o cale de a pune în evidență acest patrimoniu, găsirea unei soluții fiind de o necesitate actuală, la fel ca valorificarea și continuarea activității „Școlii de pictură de la Poiana Mărului”, care îi avea ca protagoniști pe Horia Bernea, Teodor Rusu, Teodor Moraru, Șerban Epure, Ion Dumitriu, Mircea Milcovici, Letiția Bucur,etc.
Dealurile Poienii Mărului au însemnat pentru artiști un loc de refugiu, un loc de recreere, de inspirație și de liniște, unde s-au adaptat rapid la treburile țăranilor. Artiștii își propuneau să creeze un limbaj plastic pur, lipsit de orice bagaj ideologic. Perioada petrecută la Poiana Mărului a modelat decisiv progresul ulterior al protagoniștilor, care nu s-a limitat la creativitatea artistică, ci a inclus și o experiență existențială.
Situl propus se află pe dealul Borî-Bărdaș, fiind zona pe care aceștia au apreciat-o și au considerat-o demnă de a rămâne înrămată. Situat în „satul vechi” deasupra vetrei satului, unde casele nu au un nucleu, ci sunt risipite pe un deal, lăsând natura să le înconjoare.
Casa tradițională existentă pe sit este cea de la care ia naștere ideea amplasării propunerii. O veche și modestă casă de țărani, unde Horia Bernea stătea mereu când venea în Poiana Mărului și care privește spre dealul studiat și desenat de acesta.
Volumul principal este cel al Școlii de pictură, care are spații precum : sală de conferință, sală de pictură, expoziție temporară și spații de cazăre. Pe langă acesta, următoarele propuneri vor avea funcțiuni anexe care să ajute la funcționarea ansamblului : casa memorială și restaurantul- deschise publicului iar casa artiștilor-dedicată pictorilor consacrați, care vor fi mentorii copiilor.



2022
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: