Comentariul autorului
Parcela aleasă se află în zona platoului Padina din Parcul Natural Bucegi, județul Dâmbovița.
Aceasta se remarcă prin buna accesibilitate, asigurată de infrastructura existentă, și anume drumurile județene DJ714 și DJ713.
Un alt factor important este apropierea de baza Salvamont Padina și a școlii naționale de salvamont, justificator pentru propunerea unui centru montan în zonă.
Fiind o zonă turistică importantă, ajută la posibilitatea creării unui mediu potrivit pentru persoane interesate de tipul de activitați susținute și promovate de centru.
Problematica interventiei este legată de particularitățile întâlnite la fața locului. Subliniăm importanța și configurația naturală a locului. Aceste caracteristici ajută la crearea unui volum interesant, fară a interveni într-un mod agresiv în cadrul existent.
Luând în considerare toare aceste aspecte, propunerea dorește să respecte următoarele puncte:
1. Raportarea la cadul natural și integrarea volumului cu succes în locație
2. Crearea unui volum interesant și placut ochiului, fară a modifica considerabil relieful.
3. Utilizarea în mod optim a diferenței de nivel, prin echiparea cu funcțiuni publice, de tip restaurant sau sală multifuncțională, sau zonă de loisir.
4. Crearea multiplelor accese, care să facă legătura cu toate parțile importante ale sitului.
5 Rezolvarea cu succes a temei propuse.
Proiectul dorește să ofere prin mijloace moderne supraviețuirea și perpetuarea practicilor montane. Se mizează pe dezvoltarea interesului asupra activităților în aer liber la munte. Astfel, funcțiunile oferite propunerii ce are ca scop rezolvarea proiectului de diplomă, au fost alese special pentru a satisface această direcție.
Proiectul se face remarcat prin existența a trei aspecte majore: factorul educațional, factorul turistic și cel de socializare. Astfel, identificăm nevoia următoarelor funcțiuni:
1. Zone de cazare, care să ofere posibilitatea petrecerii unui timp îndelungat în zonă. (Parter și Etaj)
2. Sală destinată realizarii de cursuri și activități legate de cățărat. (Parter)
3. Spațiu multifuncțional, destinat expozițiilor, conferințelor, workshopurilor și a altor evenimente cu temă montană. (Etaj)
4. Restaurant, menit să ofere un serviciu complet, dar și să aducă beneficii economice centrului. (Parter)
6. Zonă administrativă (Etaj)
7. Zonă de relaxare, menită să încurajeze activitățile de socializare, dar și să ofere un confort sporit, nu numai a celor cazați in centru, dar și celor care îl vizitează pe o perioadă limitată.
Astfel, intervenția dorește utilizarea în mod optim a condițiilor existente și crearea unui centru ce poate reuși promovarea și perpetuarea unui trai sănătos într-un cadru natural de excepție și revitalizarea zonei.