ro | en

Acropola Orașului - Muzeul Comunismului

București, România
Autor: arh. Petru Gheorghiu / APGA srl
Colaboratori: stud. arh. Alexandra Barbu
stud. arh. Claudia Tecuceanu
stud. arh. Costin Ene
arh. Andra Dobrinescu

Comentariul autorului

Construirea Casei Poporului cu prefacerile urbanistice adiacente a impus o nouă configurație urbană. În cadrul acestui proces s-au demolat nu numai monumente, clădiri, străzi, ci și relieful caracteristic orașului, respectiv promontoriul dealului Uranus, cu intrarea arsenalului și colina Mănăstirii Mihai Vodă.
Astfel, Ceaușescu a reușit un fapt unic: s-a războit nu numai cu istoria, precum majoritatea dictatorilor, ci și cu geografia locului.
Refacerea topografiei este imperios necesară și posibilă pentru definirea siluetei Bucureștiului, ținînd cont de volumele Palatului Parlamentului și de Catedrala Mântuirii Neamului, punând astfel în valoare prin dialog spațial platforma grădinilor Parlamentului și contextul urban.
Bucureștiul are nevoie de un muzeu al comunismului. El poate fi amenajat în spațiile create prin refacerea reliefului colinei Mihai - Vodă , care se va face pe o structură de beton armat, cu un strat de pământ de cca 1.5 m pentru vegetație. Astfel va rezulta un spațiu interior amplu folosit ca muzeu. Volumetria fostelor Arhive ale Statului se va reconstrui sublimat (nu identic), adăpostind zona de funcțiuni cu lumină naturală.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2016
viziuni și cercetări prin arhitectură