ro | en
  • Premiul secțiunii „Viziuni și cercetări prin arhitectură” (ex aequo)

Bucureștiul Nefolosit

București, România
Autori: arh. Alexandra Laura Stoica – Coordonator, Márk Lóránt Mihat – Coordonator, Konrad Mihat – Coordonator, Tăutu Cristiana – Pr / Calup
Colaboratori: Programare: Bogdan Dinu
Design grafic: Robert Blaj

Comentariul autorului

Proiectul de regenerare urbană Calup își propune să deschidă spațiile nefolosite din oraș către proiecte adecvate și comunități diverse. Folosind o atitudine critică cu privire la abandonul precoce al clădirilor încă funcționale, promovează soluții alternative de reutilizare creativă prin trei direcții de acțiune:
1. Mapare participativă – campanii pentru semnalarea spațiilor nefolosite cu potențial de revitalizare pentru a le pune la dispoziția proiectelor potrive. Sunt eligibile toate spațiile care stau abandonate, subutilizate sau închise. Platforma calup.ro este instrumentul online pentru a eficientiza procesul.
2. Intervenții strategice – promovăm acțiuni temporate și adaptarea creativă ca tehnici de a deschide clădiri, prin diferite scenarii de reutilizare.
3. Politici publice - prin evidențierea problemelor care duc la nefolosire și semnalarea posibilelor soluții, în dialog cu autoritățile centrale și locale.
Lucrând cu provocările contextului actual local, proiectul a debutat în 2013 cu intervenții în vile istorice neutilizate, atrăgând atenția asupra potențialului refolosirii acestora. În prezent intenționăm să aducem în atenția publică beneficiile utilizării temporare a clădirilor sau spațiilor nefolosite.

Comentariul juriului

Comentariu juriului (Constantin Petcou):

De remarcat un număr important de proiecte și cercetări inițiate și dezvoltate în jurul unor teme adesea uitate de programele obișnuite de arhitectură

În același timp, aceste proiecte demonstrează adesea o calitate remarcabilă în analiza unor contexte urbane adesea dificile

Proiectele premiate abordează cele trei teme majore ale dezvoltării durabile (ecologia, economia și socialul). Sunt, în termeni mai preciși, spații abandonate, spații arhitecturale și, în special, homelessAlte lucrări cu aceiași autori:

2016
viziuni și cercetări prin arhitectură