ro | en

Muzeul Bauhaus

Dessau-Roßlau, Germania
Autori: arh. Ștefan Firimiță, arh. Anamaria Andrițoiu, arh. Simona Meilescu, arh. Adrian Șandor / Atelier Arhitectură Firimiță

Comentariul autorului

Dessau reprezintă o parte importantă în istoria Bauhaus, reușind să atragă în fiecare an peste o sută de mii de turiști. Cu ocazia aniversării a 100 de ani, Fundația Bauhaus a dorit construirea unui muzeu care să le permită să expună intreaga colecție către public in cele mai bune conditii de prezentare.
În crearea noului muzeu Bauhaus am vrut să descriem spații, oameni și aspecte sociale, din trecut si viitor; am vrut să creăm spații și nu un obiect de arhitectură; am vrut ca atelierele Bauhaus să poată fi experimentate și să ii subliniem natura inovativă. Arhitectura acestui muzeu devine un fundal pentru mișcarea Bauhaus, iar parcul în care este amplasat devine o hartă cu alei texturate în jurul diferitelor sculpturi și copaci care evocă istoria orașului.
Spațiile interioare ale muzeului sunt îngropate, pentru că nu ne doream o clădire, ci doar o intrare; nu am vrut să construim o barieră între oraș și parc, iar câteva accente verticale se transformă în magneți răspândiți în zona de est a parcului. Principala intrare devine un mecanism prin componenta mobilă, schimbându-și forma în funcție de nevoile și evenimentele muzeului. Întreaga expoziție este împărțită în prolog, urmat de șase teme care încearcă să acoepere întreaga experiență Bauhaus: Spațiul Inventatorului, Fabrica, Magazinul, Muzeul, Școala și Clubul.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2016
viziuni și cercetări prin arhitectură