ro | en

Cramă în Dobrogea

Peștera, jud. Constanța, România
Autori: arh. Dana-Ioana Tudor, arh. Răzvan Florian Bârsan / Razvan Barsan + Partners

Comentariul autorului

Proiectul este amplasat în inima Dobrogei, un loc unde ochiul este obişnuit cu relieful domol. Amintind un aşezământ rural, unde liniştea este principalul instrument architectural, construcţia evocă intimitatea si funcţionalismul social al unui sat dobrogean.
Obiectivul acestei intervenţii a fost de a reaminti importanţa viticola a zonei. Amplasată în mijlocul unei culturi de viţă de vie ce produce vin biodinamic, construcţia are încăperile dispuse perimetral, formând o curte o interioară umbrită, decorată cu bazine de apă care modulează spaţial şi împrospătează atmosfera. Curtea interioară are un caracter public si găzduieşte evenimente culturale destinate comunităţii şi vizitatorilor. Clădirea este complet vizitabilă, de la spaţiul de expozitie, până la camerele de producţie a vinului.
Pereţi curbaţi, dispuşi scenografic descriu trasee caracterizate de un limbaj tectonic, dictând forme regulate şi oferind continuu senzaţia de adâncime şi suprapunere.
Calmul compoziţional este întrerupt de turnul de piatră asemănător unui menhir, un gest simbolic ce ţinteşte spre uniunea cerului cu pământul în încercarea de a trăi alături de natura înconjurătoare şi nu de a triumfa asupra ei.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2016
viziuni și cercetări prin arhitectură