ro | en

Locuinta simpla

Belciugatele, jud. Călărași, România
Autori: arh. Lorin Niculae, arh. Andrei Ardeleanu / Asociatia Arhipera
Colaboratori: Structura: ing Adrian Ciripiala (Tehnoconstruct SRL)
Executant: Belciugatele - Constructii Edilitare SRL

Comentariul autorului

Locuința socială a familiei Ion Marian din Belciugatele este ultimul proiect ArhiPera, în prezent aflat în execuție. Finalizarea acesteia în cadrul Școlii de Vară ArhiPera, ediția 5.0 din iulie, va constitui un prilej pentru arhitecții și studenții cursanți la SIASPA (Școala Internațională de Arhitectură Socială Participativă ArhiPera) să execute propriile proiecte realizate pe parcursul anului de studiu.
A cincea casă ArhiPera pentru familii fără adăpost din Belciugatele propune un răspuns contextual la provocările temei. Beneficiara locuinței este o familie aflată în sărăcie extremă. Astfel locuința este robustă și ușor de întreținut, cu alcătuiri simple și ieftine. Așezată în mediul extrem din Bărăgan (veri extrem de calde și secetoase și ierni aprige), locuința nu se opune factorilor de mediu, ci îi înțelege și îi folosește. Proiectul este rodul unui proces participativ la care au participat beneficiarii locuinței.
Prispa tradițională este înlocuită de o zonă înaltă și umbrită, protejată iarna de un sistem parazăpadă ce se transformă vara în umbrar. Zidăria este țesută astfel încât să producă umbră pe fațadele de sud și vest. Apele pluviale sunt colectate pentru irigații în gospodărie, iar o mini-turbină eoliană, manufacturată din resturi, va produce curent electric.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2016
viziuni și cercetări prin arhitectură