Casă de vacanță pentru o familie extinsă

Breaza, jud. Prahova, România
Autor: arh. Cristian MIHU / Cristian Mihu Birou Individual de Arhitectură
Colaboratori: arh. Adrian Mihăescu, ing. Nicolae Brotea, ing. Alexandru Melilță, ing. Bogdan Popescu, ing. Mihai Dumitrescu

Locuința de vacanță definită prin tema de proiectare deservește două familii tinere cu copii și un cuplu de bunici. Casa poate fi utilizată atât alternativ la sfarșit de săptămână, cat și concomitent, putând adăposti toate cele 11 persoane ale familiei extinse.
Au fost propuse materiale de calitate și tehnici constructive contemporane cărora le-au fost adăugate punctual elemente vizuale ce reinterpretează creativ tradiția populară: acoperișul puternic ca impact, accentele volumetrice inspirate de foișorul tradițional, terasa acoperită care duce cu gândul la pridvoarele țărănești.
Împărțirea pe verticală a funcțiunilor a urmărit crearea spațiilor de zi comune la parter și amplasarea la mansardă a dormitoarelor pentru familiile tinere; la demisol au fost prevăzute spațiile secundare: crama, spațiul centralei termice, camera de joacă pentru copii și un mic dormitor suplimentar. Bunicii dispun la parter de o garsonieră cu intrare separată. Dormitoarele de la mansardă se articulează în jurul unui hol generos funcționând și ca spatiu de joacă pe timpul iernii, având o înălțime liberă de până la 4.50 metri și fiind prevăzut cu un luminator de mari dimensiuni în planul acoperișului.


2016
viziuni și cercetări prin arhitectură