ro | en
Domenii Concept Store

Domenii Concept Store

Autori: Arh. Elena Ștefănescu – Marcu, Arh. Andrei Ștefănescu
Birou de proiectare: Studio ae - architecture & evolution - Atelier SEA SRL

Colaboratori:
arh. Roxana Sobaru - coordonator proiect din partea beneficiarului
Project manager: ing. Paul Bratu - Brown Marinescu Consulting SRL
Structura: ing. Relu Iordan - House Impact SRL
Expert structură: ing. Dan Capatină
Instalații electrice: ing. Adrian Călin - ACE Tech Consulting SRL
Instalații HVAC: ing. Luis Oelberg
Instalații sanitare & stingere: ing. Geni Manolache
Reposabil tehnic execuție: ing. Ion Moga, ing. Hora Damian
Execuție: Axa Trans Construct SRL
Beneficiar: Mega Image SRL
Foto: Sabin Prodan (Trying to do Art)

Comentariul autorului

Domenii Concept Store
Suprafața desfășurată =1400 m²
B-dul Iona Mihalache Nr. 128C, sector 1, București
Context. Situată în București, în Piața Domenii în plan secund față de bulevardul Mihalache, clădirea existentă a fost construită în anii ’60 și are o geometrie cu potențial: acoperire cu boltă semicilindrică din beton turnat în cofraj de lemn, cu o dublă înălțime neutilizată între parter și etaj, și un subsol tehnic de peste 400 m². În timp structura subsolului a fost afectată și intervențiile au alterat caracterul inițial, iar multiple straturi au acoperit forma originală (tavane gips carton acopereau bolta, ferestrele cu lumină naturală, finisaje pardoseli suprapuse).
Scopul proiectului a fost de a revitaliza spațiul comercial de proximitate, prin care comunitatea să beneficieze de un standard ridicat de calitate.
Conceptul a urmărit transformarea clădirii existente care avea un singur etaj comercial de 300 m² într-un spațiu care se desfășoară pe trei etaje cu o suprafață de 700 m² prin utilizarea subsolului și prin adăugarea unei supante metalice.
Pentru a semnaliza clădirea retrasă din planul Pieței Domenii, fațada, deși îngustă, se dezvoltă pe verticală, iar magazinul Gusturi românești devine un reper al zonei. Continuitatea dintre exterior și interior este obținută prin utilizarea lemnului și la interior.
La nivel arhitectural s-a pus în valoarea geometria clădirii existente, s-a readus în interior lumina naturală, s-a creat dialogul dintre elementele noi și cele existente, cum ar fi noua scară din beton care este turnată în coraj de lemn asemenea bolții originale.
Tranziția dintre exterior și spațiul magazinului s-a realizat printr-o pasarelă. Pentru a avea comunicare vizuală între cele trei niveluri, subsolul a fost deschis prin decuparea a două travei din beton. Noua scară elicoidală este turnată în cofraj de lemn și conectează cele trei etaje.
Fiecare nivel este dedicat unei concept bine definit: la parter, magazin cu produse locale Gusturi românești, la subsol galerie pentru vinuri, Wine Gallery, și un corner Fromagerie, iar la etajul este dedicat produselor naturale. Mobila pentru Gusturi românești este sculptată manual într-o mănăstire, lemnul este din fag masiv asemenea mobilierului tradițional.
Noua arhitectură și noul design respectă clădirea existentă și arhitectul inițial care a creat-o și dezvăluie geometria și frumusețea care au fost ascunse de intervențiile invazive. Proiectul contribuie la îmbucățirea comerțului de proximitate în zona Pieței Domenii și se adresează în primul rând comunității din cartier și contribuie la îmbunătățirea mediului construit existent.