ro | en
Șureanu Retreat

Șureanu Retreat

Autori: Arh. Elena Ștefănescu – Marcu, Arh. Andrei Ștefănescu, Arh. Aina Constantin, Arh. Anca Neculoiu, Arh. Ruxandra Vașcovici
Birou de proiectare: Studio AE

Colaboratori:
Vizualizare: arh. Claudiu Buzilan

Comentariul autorului

Suprafață teren : 2597 m2
Suprafață desfășurată : 1556 m2

Context. Șureanu Retreat este situat într-un cadru montan de poveste. Prin caracteristicile geografice inedite, a căror specificitate se poate observa cel mai bine iarna, când peisajul abundă de zăpadă, Munții Șureanu au devenit, cu timpul, locul ideal pentru practicarea sporturilor de iarnă. Terenul înconjurat de dealuri împădurite permite o orientare facilă în către peisaj, dintre care cea mai importantă este vederea înspre Vârful Pătru, situat sud-vestic față de sit.

Concept. Apropierea de județul Sibiu a condus către respectarea unui anume specific săsesc, care se regăsește în întregul ansamblu. Propunerea pensiunii se conturează într-o rezolvare de tip incintă, care se încadrează în specificul local al ariei extinse de studiu reprezentate de județele Alba și Hunedoara, facilitând buna organizare a spațiilor necesare prin tema de proiectare. A fost propusă separarea acceselor auto și pietonale, contribuind la coerența ansamblului - incintă propus.

Descrierea proiectului. Șureanu Retreat se constituie din trei volume individuale care compun o închidere de tip incintă, specifică zonei rurale săsești. Primul volum, accesibil din strada principală, are un pronunțat caracter public și cuprinde restaurantul cu funcțiunile sale aferente, zona de recepție și trei terase exterioare. Cel de-al doilea corp formează aparatul de cazare, cu 14 camere duble, două apartamente, spații anexe și o generoasă zonă comună de living. Al treilea volum îmbină noțiunile de spațiu public/spațiu privat și cuprinde sala de conferințe, facilități sportive și spa, cazare pentru personalul administrativ și incă o zonă de cazare dedicată clienților. Toate cele trei corpuri care alcătuiesc ansamblul Șureanu Retreat sunt unificate prin intermediul unei curți interioare generoase, intime, care deservește întregul complex turistic. Acest spațiu verde amplu, înconjurat de munți și încadrat de cele trei volume elongate ale pensiunii, amintește de curțile săsești protectoare și deservește întregul complex drept spațiu comun pentru desfășurarea activităților în aer liber. Acoperirea de tip șarpantă se inspiră din specificul zonei și facilitează o bună și responsabilă încadrare în context. Astfel, Șureanu Retreat reprezintă un reper arhitectural sensibil într-un cadru natural unic.