ro | en
Upgrade Piața Cotroceni

Upgrade Piața Cotroceni

Autori: arh. Elena Ștefănescu – Marcu, arh. Andrei Ștefănescu, arh. Anca Neculoiu, stud. arh. Oana Constantinescu, stud. arh. Crina Koczo
Birou de proiectare: StudioAE

Colaboratori:
arh. Dana Rusu - coordonator proiect din partea beneficiarului
Project manager: Adrian Kirițoiu
Structura: ing. Relu Iordan - House Impact SRL
Instalații: ACE Tech Consulting SRL
Execuție: Consstar Construct SRL
Beneficiar: Mega Image SRL
Foto: Sabin Prodan (Trying to do Art)

Comentariul autorului

Suprafață desfășurată=1790 m²
Clădirea care adăpostește spațiul comercial se situează în cartierul Cotroceni, București. Aceasta a fost construită în anii ’80 având din totdeauna funcțiunea de complex agro-alimentar, făcând parte dintr-o serie de construcții numite colocvial “Circuri ale foamei”. Piața Cotroceni este o clădire pe două niveluri care prezintă elemente cu potențial: o zonă de dublă înălțime cu mezanin și un luminator cu forma de bolta semicilindrică.
Scopul proiectului a fost de a respecta în continuare funcțiunea inițială a clădirii, prin organizarea unui spațiu comercial revitalizat.
S-a urmărit îmbunătățirea și modernizarea spațiului. Fațada a fost curățată de culorile puternice nepotrivite pentru cartierul în care se situează clădirea iar accesul principal a fost marcat prin placarea cu tabla perforata luminată din spate a stâlpilor aferenți și înlocuirea copertinei.
La interior s-a înlocuit luminatorul vechi, care după trecerea timpul și reparații improvizate repetate, cu greu mai lăsa să treacă lumina naturală și s-au făcut modificari cu rolul de a optimiza spațiul. Supanta existentă a fost extinsă și s-a introdus un lift pentru clienti. Geometria scării a fost schimbată păstrând mare pare din scara existentă. Scara cea nouă a fost finisată cu mozaic în stilul celei vechi, dar cu tehnici moderne. Balustrada metalică a fost înlocuită cu un parapet placat cu ardezie la interior, conducând clienții către nivelul mezaninului, nivel marcat de aceeasi piatră naturală.
Am căutat să folosim cât mai eficient lumina naturală de care beneficiază acest spațiu, așadar s-a folosit iluminat cu dimare, lumina artificială ajustându-se în funcție de lumina naturală.
Structura liniară a luminatorului existent a inspirat introducerea unui ansamblu de corpuri de iluminat în zona caselor de marcat, creând astfel un echilibru între cele două forme de iluminat.
Din punct de vedere cromatic, albul si griul antracit pun în valoare elementele din lemn specifice conceptelor clientului, păstrând un spațiu aerisit și luminos.
Noul design respectă clădirea existentă și îmbunatățeste calitatea spațiului comercial din zonă, ridicând un spațiu comercial din anii ’80 la standarde actuale într-un timp foarte scurt, de numai 10 săptămâni. Șantierul a început s-a încheiat pe perioada pandemiei: clientul, proiectantii și constructorul lucrând eficient împreună în condiții de siguranță.