ro | en
Parcare supraterană în strada Arnsberg

Parcare supraterană în strada Arnsberg

Autori: arh. Ioan-Răzvan Molie
Birou de proiectare: IMDS

Colaboratori: arh. Alexandru Dumitrescu, ing. Andrei Mărculeț

Comentariul autorului

Parcarea din strada Arnsberg, o zona intens tranzitată în orașul Alba Iulia, vizează un concept sustenabil prin care se dorește utilizarea în totalitate a terasei obiectivului propus. Conceptul urmărește găsirea unor soluții sustenabile de densificare, care să echilibreze necesitatea de locuri de parcare din zonă și lipsa spațiilor verzi. De multe ori, clădirile ale căror funcțiuni sunt complementare, sunt tratate cu indiferență din punct de vedere arhitectural și rareori se integrează în context. Soluția, dincolo de utilizarea acoperișului, crearea unor spații verzi cu vegetație joasă și medie precum și un teren de joacă, implică și o abordare contemporană la nivelul fațadei. Aceasta este realizată din plasă perforată, având ca și motiv grafic forma cetății, o emblemă abordată în multe situații și care tinde să devină o imagine memorabilă. Intervenția în contextul urban implică demolarea unei clădiri existente care nu corespunde normelor actuale de funcționare, clădire utilizată pentru organizarea de șantier a blocurilor edificate în perioada comunistă. Soluția utilizării spațiului astfel rezultat strict pentru realizarea unui parc sau doar a unei parcări implică o gândire mult mai în ansamblu ajungând astfel la concluzia că astfel de intervenții pot popula în timp spațiile dintre blocuri și dezvolta o nouă perspectivă de eficientizare a spațiului.