ro | en
Victoriei 200

Victoriei 200

Autori: arh. Răzvan Bârsan, arh. Monica Crețu, arh. Iulia Munteanu, arh. Daniela Popescu
Birou de proiectare: RĂZVAN BÂRSAN + PARTNERS

Colaboratori: render arh. Ionel Pasmnagiu

Comentariul autorului

Atunci când se tratează contextul urban istoric, orice inserție arhitecturală trebuie să aducă contemporanul în joc fără a afecta valoarea inerentă a arhitecturii existente.
Principala provocare a propunerii a fost să găsim echilibrul dintre vechi și nou, în ceea ce privește clădirile din jur și clădirea existentă, utilizând în același timp o abordare modernă.
Accesul sitului a fost cheia soluției noastre arhitecturale, având în vedere lățimea îngustă a amplasamentului. Este esențial să creăm o intrare primitoare și interesantă care să aducă interes pentru pietoni, întrucât conectarea noilor funcții la viața orașului este unul dintre obiectivele noastre principale.
O altă provocare a fost găsirea unui vocabular arhitectural care să conecteze cele două clădiri de pe amplasament, în tema nou versus vechi și în raport cu funcționalitatea spațiului. Diferitele funcții sunt separate vertical: parterul și primul etaj sunt în principal publice, etajul al doilea și al treilea în principal zone de birouri, iar etajele patru și cinci rezidențiale, care au generat aspectul fațadei. Grila fațadei aduce ritm aspectului general al clădirii.
Parterul clădirii noi și ultimul etaj al celei vechi (nou adăugate) sunt complet transparente. Utilizarea sticlei extinde interioarele și este un mijloc de comunicare între spațiile private și publice, menținând totuși un anumit nivel de intimitate.
Un alt element care creează un dialog între intervenția noastră și împrejurimi este consola aparent fără greutate de deasupra clădirii existente îndreptată spre muzeul „George Enescu”, un monument arhitectural amplasat chiar peste Calea Victoriei care are un aspect copleșitor. Cantilever-ul găzduiește sub același loc evenimente, lansări de cărți și expoziții temporare, care funcționează bine în relație atât cu biblioteca găzduită la etajele inferioare ale clădirii existente, cât și cu spațiul deschis de la etajul al doilea al clădirii noi.
Clădirile vechi și noi sunt articulate printr-un spațiu public, fără obstacole și care poate găzdui o varietate de activități, cum ar fi expoziții de artă în aer liber, precum și cafenele, comerț cu amănuntul, birouri. Intervenția își propune să ofere o înaltă calitate atât pietonilor, cât și utilizatorilor clădirilor.