ro | en
Amenajarea zonei pietonale centrale în vederea reducerii emisiilor de carbon din zona centrală a municipiului Dej

Amenajarea zonei pietonale centrale în vederea reducerii emisiilor de carbon din zona centrală a municipiului Dej

Autori: arh. Cristian D. Tanasa, ing. Bogdan Dogariu, urb. Ana-Maria Negru
Birou de proiectare: SC UNarchitect SRL / SC NOVENSA SRL

Comentariul autorului

Piața Bobalna este punctul urban central al orasului Dej si face parte din Patrimoniul cultural. Cea mai importanta cladire a sitului este biserica si imprejmuirea sa, iar piata este delimitata de fatade specific traditiei urbane transilvanene ale secolelor XVIII si XIX.
Lucrarile propuse au ca scop principal cresterea atractivităților acestui centru urban pentru utilizare. Se doreste ca spatiul sa fie o zona de interes pentru locuitorii si vizitatorii orasului, un spatiu de odihna si de promenada destinat in acelasi timp plimbarilor cat si a evenimentelor orasului.
Impreuna cu solicitarile generale din tema de proiectare, se propun urmatoarele directii principale de actiune – realizarea unor principii compozitionale la un inalt nivel calitativ urban si realizarea unor elemente de importanta vizuala si coerenta urbana:

1.Directiile radiante de perceptie generate de Bisercica reformata sunt preluate in desenul pavajului,
2.Fronturile laterale cu activitati comerciale si de alimentatie publica ce contin piata, pot deveni adevarate trasee de promenada,
3.Dialog vizual obtinut prin eliminarea vegetatiei dezvoltata haotic in parcul existent, ce limiteza campurile vizuale,
4.Campuri vizuale de perceptie ce pot fi sustinute de o imagine unitara de ansambu a pietei, acum fragmentata si blocata de vegetatia crescuta necontrolat.

-Se va unifica intregul spatiu pietonal rezultat prin reconfigurarea acestuia pentru indeplinirea functiunii de piata centrala a orasului, cu alveole de spatiu verde, fapt ce va permite tipuri de activitati si abordari diverse, promenada, organizare de evenimente culturale si comerciale.

-Prin unificarea spatiului pietonal se obtine un spatiu amplu, cu o vegetatie pozitionala intr-un mod controlat, care sa imbunatateasca imaginea si perceptia urbana. Utilizatorul noului spatiu reamenajat percepand obiectele istorice arhitecturale intr-un permanent dialog vizual si intr-un tot tratat unitar.

-In piata centrala, pomii existenti vor fi grupati in 5 alveole de vegetatie, completate de arbusti si vegetatie joasa dar si de noi suprafete de gazon.

-Se vor reface complet aliniamentele de vegetatie din lungul strazilor. Spatiile verzi avand un rol precis din punct de vedere al umbririi de-a lungul traseelor pietonale.

- Alveolele verzi nou create vor fi completate de zone de odihna sub forma unor banci continue, de un iluminat ambiental in pavaj si banda led in mobilierul continuu al alveolelor verzi, ce vor conlucra la realizarea unor zone imbunatatite estetic, curate, importante in influmusetarea generala a centrului istoric al Municipiului Dej.

-Modelul de pavaj din cadrul pietei, pozitia si forma alveolelor verzi, precum si a mobilierului continuu, au rolul ca impreuna cu panta terenului sa sublinieze importanta elementului construit de cea mai mare importanta, biserica. Toate elementele urbane graviteaza catre Biserica, element unificator social, istoric si acum urban.