ro | en
T5 - The Tiny Tower
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectura amenajărilor interioare / amenajări rezidențiale”

T5 - The Tiny Tower

Autori: arh. Dan Enache, arh. Calin Radu
Birou de proiectare: LAMA Arhitectura

Colaboratori:
Execuție: Lorincz Attila
Foto: Arthur Zinz, Dan Enache

Comentariul autorului

CONTEXT:
Imobilul in care a avut loc interventia fost construit in perioada 1923-1926 dupa proiectul arh. Duiliu Marcu (1885 -1966), cu ocazia dezvoltarii electrificarii orasului, la solicitarea Societatii „Electrica". Acesta face parte dintr-o serie de 7 transformatoare de electricitate, diferite ca proiect in functie de amplasament.
Transformatorul T5 este amplasat la intersectia a doua strazi care au o diferenta de nivel de aproximativ 5m, rezultand astfel un volum cu proportie specifica de turn, cu o amprenta in plan de doar 11mp (4,24m x 2,59m) si o inaltime la cornisa de 7m (coama de 9m). Odata cu trecerea in proprietate privata in anii 1990, imobillul a fost convertit in Atelier de bijuterii, totodata primind o mica extindere prin inchiderea zonei pergolei existente dintre contraforti si transformarea acestui spatiu cu acces separat intr-un magazin alimentar.
CONCEPT:
- Obtinerea unui “cuib”, in contrast cu sentimentul de expunere totala pe care il ai in exteriorul cladirii (amplasament la intersectia a 3 strazi, fara cladiri in imediata vecinatate si astfel vizibil din toate partile, un punct de reper urban al orasului)
- optimizarea fieacarui centimetru disponibil al spatiului interior extrem de limitat (principala provocare a proiectului) astfel incat sa incapa cele necesare din tema de proiectare – casa de vacanta .
IMPARTIRE FUNCTIONALA:
PARTER: 5.58 mp (3.6m x 1.69m; H=2.32m) zona de acces + camera de zi / spatiu de dormit secundar + dulapuri incastrate in toate nisele disponibile + scara (s-a marit golul existent iar golul rezultat a fost bordat cu o structura metalica cu rol de consolidare si suport pentru scara suspendata)
ETAJ: 4.62 mp (1.67m x 3.16 m; H= 3.85m) dormitor / spatiu de lucru rezultat prin inchiderea saltelei rabatabile cu rol si de canapea + grup sanitar
DEMISOL: 3.96mp (1.35m x 2.95m) bucatarie + 1.35mp (0.45mx2.15m h=0.75m) nisa depozitare + 1mp (0.45m x 2.15m) pod depozitare
FINISAJE:
- materiale naturale: placi terazzo intr-o culoare cat mai apropiata de piatra peretilor exteriori; placi pluta naturala cu un pattern similar placilor de terazzo, stejar masiv intr-o culoare cat mai apropiata de cea a plutei.