ro | en
Amurg

Amurg

Autori: arh. int. Iulia Motica, arh. int. Camina Zerva, arh. Ionuț Martin
Birou de proiectare: Ioka Design & Decoration

Colaboratori:
Arhitectura: Arhimax Grup
Executant general: Topaz Construct
Executant instalatii electrice: Sinvex Multiservice
Finisaje: SSAB, Grisco
Mobilier: Moir, The Edit
Foto: Ioka Design

Comentariul autorului

Tema cadru a proiectului prezent este constituită de revitalizarea spațiului interior al locuinței individuale, prin prisma remodelării și reimaginării acestuia.

Inserată într-un context natural, construcția se deschide către exterior printr-o multitudine de suprafețe vitrate, imortalizând diverse perspective ce contribuie vizual la alcătuirea compozițională a existentului interior, scăldându-se în lumina naturală. Prin urmare, intervențiile realizate au creat o serie de cadre intime, calde, dezvăluind sentimentul de "acasă" într-o manieră elevată.

Pornind de la ideea prin care oamenii se adună, ancestral, în jurul focului, piesa definitorie ce anticipează conceptul regăsit în proiect este reprezentată de șemineu. Poziționarea lui pe două laturi în spațiul deschis accede la obținerea unei delimitări funcționale între dining, living și terasă, păstrând o transparență vizuală ce asigură comunicarea acestora, asigurând fluiditatea spațială. În aparență o prezență pregnantă, șemineul capată o formă organică, lecturată simultan atât cu decupajul realizat în plinul peretelui, cât și cu nuanța de alb în care este îmbrăcat, integrându-se, de fapt, într-o manieră diafană, în contextul în care se inserează.

Prin urmare, contemplarea nucleului conceptual, anume șemineul, dă ton reinterpretării întregului spațiu. Inițial, casa se compunea din perspective reci atât din punct de vedere cromatic, cât și compozițional, nefiind în concordanță cu necesitățile beneficiarului, fapt ce a motivat alegerea lemnului drept laitmotiv, încălzind, astfel, interiorul. Într-o manieră contrastantă, pentru a se potența reciproc, dar fără a se contrazice, au fost introduse accente metalice, materializate prin siluete discrete, inserate strategic în câmpul vizual. Toate acestea contribuie la echilibrul către care tind intervențiile realizate, un echilibru între plin și gol, cald și rece, feminin și masculin.

În ceea ce privește selecția de obiecte decorative, fiecare element joacă un rol în coregrafia de ansamblu a compoziției vizuale, nuanțând piesele de design ce, alături de materiale, dictează atmosfera de ansamblu a întregii amenajări.

Alte câteva intervenții notabile asupra locuinței sunt reprezentate de refațadarea acesteia, în colaborare cu un birou de arhitectură, de închiderea perimetrală a teraselor, realizată în mod selectiv, cu scopul de a integra noi fragmente spațiale în lecturarea interiorului, cât și compunerea unui nou nivel, configurat astfel încât să permită utilizarea sa independentă la alegere, fapt ce introduce o flexibilitate funcțională în anatomia locuinței individuale.

Concluzionând, locuința reprezintă un cumul al intimității, funcționalității și esteticii, elemente care au fost accentuate prin prisma intervențiilor concrete la nivelul spațiului interior.