ro | en
Apartament nr. 07
  • Premiul secțiunii „Arhitectura amenajărilor interioare / amenajări rezidențiale”

Apartament nr. 07

Autori: arh. Lucian Racovitan, arh. Cristina Stroe

Colaboratori:
Design: Lucian Racovitan
Arhitectura: Laboratorul de Arhitectura srl
Constructor: RiseApArt
Finisaje: CoatTech
Mobilier: Linia Projects
Peisagism: Loisir Landscape Design
Foto: Kateryna Zolotukhina

Comentariul autorului

Introducere
Apartamentul nr. 7 ocupă ultimele 2 etaje și terasa unui bloc nou construit de 4 etaje din centrul Bucureștiului. Locuința are dublă orientare pe fiecare nivel, iar tâmplăria și ferestrele sunt pe toată înălțimea spațiului. Acest lucru îi oferă apartamentului acces și continuitate directă între terase și interior.

Concept
Ne-am propus să folosim doar elementele structurale existente ale blocului ca obiecte de partiție. Fiecare piesă de mobilier și obiect sanitar este tratată ca o sculptură într-un spațiu deschis. Valența arhitecturală a locuinței este dată de simplitatea abordării și detaliile folosite.

Finisaje
Apartamentul este orientat est-vest. Pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală, majoritatea suprafețelor sunt albe, excepție făcând mobilierul și pardoseala. Finisajele de piatră și ceramică de pe terasele existente sunt deja definite de dezvoltator. Pentru continuitate în întreaga locuință, pardoseala de microciment, care este omniprezentă în toate spațiile locuinței - dormitor, living, băi, bucătărie - este de aceeași culoare cu finisajele exterioare pentru a crea o legătură și continuitate neîntreruptă între interior și exterior.

Mobilier
Mobilierul fix este desenat de arhitecți și produs local. Pentru a beneficia de înălțimea de 2.9m liberă a apartamentului, la fiecare nivel, un perete întreg de lemn ascunde spații de depozitare dar și sistemele de climatizare, electrică și panourile de vizitare, lăsând plafonul și restul spațiului liber. Restul mobilierului fix și parte din sanitare sunt tăiate din blocuri întregi de marmură - ca o reminiscență a spațiilor moderniste - în care, 'statui' de marmură sunt amplasate cu grijă în spațiile minimale deschise.

Terasa
Mobilierul de pe terasă - insula de bucătărie și băncile de terasă sunt distribuite perimetral, pentru ca spațiul liber rămas să poată acomoda diferite funcțiuni de-a lungul anului. Șezlonguri lângă jacuzzi în zilele călduroase de vară, semineu în serile răcoroase și loc pentru bradul de Crăciun iarna.

Ocupare/client
În cazul acestui apartament, clientul este si arhitectul. Pentru că avem un câine și pentru că unul dintre noi este alergic la polen și praf - am fost nevoiți să păstrăm finisajele cât mai ușor de întreținut și de curățat. De aceea, pardoseala turnată peste sistemul de încălzire este un microciment impermeabil și se regăsește în toate camerele apartamentului - inclusiv în dormitor.

Concluzie
Nu a fost nevoie să apelăm la foarte multe elemente pentru a da o valoare arhitecturală spațiului. Am putut crea un spațiu ideal pentru noi, care să ne satisfacă nevoile funcționale dar și estetice cu doar câteva obiecte sculpturale simple. În general, am putut crea un spațiu estetic și funcțional cu doar câteva principii, diferența fiind făcută prin detalii.