ro | en
Apartamentul “Turquoise Symphony”

Apartamentul “Turquoise Symphony”

Autori: arh. int. Truță Daniela, ing. Popa Adrian, arh. int. Pătrașcu Alexandra, arh. int. Petroiu Andreea
Birou de proiectare: Next Interior

Colaboratori:
Mobilier la comanda: Amenart
Foto: Sebastian Stan

Comentariul autorului

Proiectul a constat în amenajarea și mobilarea unui apartament cu 3 camere, preluat în stadiul de alb, pentru un tânăr ce lucrează în domeniul IT, care urmează să locuiască împreună cu prietena lui.

Acesta și-a dorit o amenajare simplă, luminoasă, în care să predomine culorile pastelate, fără ca interiorul să fie prea feminin. În același timp, având în vedere suprafața redusă a apartamentului (56 mp), a trebuit să eficientizăm cât mai bine spațiul disponibil.

Apartamentul este nedecomandat, deci se intră direct în living, ceea ce ne-a condus la o serie de decizii pentru a face spațiul mai funcțional. Pentru că beneficiarul gătește des am ales să închidem bucătăria, iar soluția a fost să propunem uși cu structură metalică și sticlă, care să nu lase mirosurile să treacă, dar care să nu obstrucționeze foarte mult vizual, având în vedere că living-ul nu are fereastră proprie, ci își primește lumina prin bucătărie.

De asemenea, în living am propus câteva piese de mobilier la comandă: chiar la intrare avem zona de cuier și pantofar care se continuă cu mobilierul de TV. Tot pe comandă am propus și biblioteca care ascunde aerul condiționat în partea de sus și caloriferul în partea de jos. Dar depozitarea principală din living se află lângă canapea - un dulap cu 5 uși placate cu oglindă, pentru a mari vizual spațiul, dar și pentru a-l face să pară mai luminos. Aici am putut să ascundem hainele de iarnă, pantofii, aspiratorul, uscătorul și alte obiecte pe care nu vrem să fie la vedere.

Bucătăria a fost o adevărată provocare, având în vedere suprafața redusă a acesteia și faptul că aici se află și centrala termică, pe care ne-am dorit să o mascăm în mobilier. Câteva dintre soluțiile noastre au fost să folosim plită cu 2 ochiuri și chiuvetă de dimensiuni mici pentru a maximiza spațiul de lucru pe blat, iar cuptorul cu microunde încastrabil a fost poziționat în corpurile superioare. Lângă chiuvetă am reușit să integrăm chiar și o mașină de spălat vase slim. Pe partea opusă am încastrat frigiderul și am propus o coloană pentru depozitare diversă, având în vedere că pe cealaltă latură nu am avut cum să obținem mai mult spațiu de depozitare. Ar mai fi de menționat că am ales să ascundem finisajele care se găseau în apartament, acestea neîncadrându-se în amenajare.

În dormitor am ales să obținem o atmosferă liniștită, cu un aer visător, prin tapetul de pe peretele din spatele patului.

În concluzie, am propus un interior dominat de nuanțe pastelate de albastru și roz, cu câteva inserții de lemn pentru o atmosferă mai caldă și am eficientizat spațiul cu ajutorul mobilierului pe comandă, încadrându-se în același timp într-un buget redus.