ro | en
O casă. O scară. O harpă.

O casă. O scară. O harpă.

Autori: arh. Mihail Neagu, arh. Tudor Corâci
Birou de proiectare: INEDIT.WORKS S.R.L.

Colaboratori:
Placări ceramice: Concept HUB
Vopsea decorativă: Murali Store
Corpuri de iluminat: Top Lighting (Bogdan Șerban)
Obiecte sanitare: Admina Prodcom
Mobilier customizat: Atelier 13 (Laurențiu Coceangă)
Scară interioară: Atelier Drag
Tâmplării exterioare: AlcoGroup
Foto: Sabin Prodan (Tryingtodoart)

Comentariul autorului

Proiectul e o combinație a stilului specific inedit.works, bazat pe imagini surprinzătoare, contrastante și iluzii optice, se îmbină cu preferințele clientului, înclinate către minimalism și ordine. Pozele de la finalul lucrărilor reflectă în mod clar personalitate și stilul de viață al beneficiarului. Am realizat o combinație de spații deschise, ample, cu o capacitate mare de depozitare. Fluiditatea spațiului este accentuată de elementele curbe care ascund numeroase spații de depozitare, fără a le face evidentă prezența. Elementele funcționale ale proiectului creează cadrul pe care este construită atmosfera.

Parchetul reprezintă de asemenea un element unificator al locuinței, ajungând chiar și în locuri neașteptate, precum în baia de oaspeți de la parter, unde pardoseala de lemn se continuă pe perete. Liniile generatoare sunt prezente în toate spațiile casei, aducând unitate la nivel de texturi și culoare. Spațiile curg unele din altele, atât în cadrul aceluiași nivel, cât și de la un nivel la următorul.

Scara harpă – nucleul casei, singurul element de continuitate pe cele trei niveluri, accentuează faptul că discutăm de o casă și nu de un apartament. Scara pare a se topi la nivelul bazei și devine un element unduitor de decor de-a lungul peretelui din spatele canapelei. Alternanța transparent/opac la nivelul parapetului scării creează o relație similară între scară și utilizator cu cea dintre un obiect de artă și privitorul său. Rampa scării devine astfel ceva similar cu un piedestal dinamic. Capătul superior al harpei generează o iluzie optică prin întreruperea unora dintre riflaje, realizând un joc între 2D și 3D. Scara este, de asemenea, primul element întâlnit la intrarea în locuință, direcționând privirea atât pe verticală, către luminatoare, cât și pe orizontală, către camera de zi.

Parterul cuprinde intrarea, camera de zi, bucătăria și zona de dining, precum și un grup sanitar minimal. Camera de zi oferă o atmosferă liniștită, prin culori neutre, delicate, și prin folosirea albului în diverse texturi. Zona bucătăriei este marcată și scoasă în evidență prin folosirea lemnului de o culoare distinctă, o nuanță fină de albastru marin. Această culoare se regăsește atât pe corpurile de mobilier de bucătărie și pe scaunele din jurul mesei de dining, unificând cele două elemente cheie. Lipsa corpurilor suprapozabile contribuie la atmosfera lejeră a bucătăriei.

Primul nivel găzduiește cele două dormitoare. Legătura dintre acestea se realizează la nivelul tavanului vopsit în albastru. Acest gest pare un “accident” la prima vedere, când este întâlnit dinspre casa scării, însă poate fi înțeles odată ce se pășește în oricare dintre dormitoare. Cele două registre materiale, de lemn și alb, din dormitor accentuează orizontalitatea. Astfel, perspectiva din pat devine elementul cel mai important. Placările cu oglindă la nivelul plintei, întâlnite pe majoritatea obiectelor de mobilier din dormitoare, creează iluzia de plutire. Baia din dormitorul matrimonial se remarcă prin folosirea parchetului și prin ușa de sticlă, devenind o extensie a spațiului de dormit, mai mult decât o încăpere separată.

Ultimul nivel găzduiește un birou deschis, ce oferă o priveliște panoramică asupra cartierului prin vitraje generoase, fără întreruperi. Textura predominantă a lemnului este pusă în valoare prin accente de culoare albastră, repetând gestul cromatic de la celelalte niveluri. Limita inferioară a pervazului devine linia generatoare a accentelor orizontale din cameră, marcând trecerea de la textura de lemn la elemente transparente sau albe. Blatul biroului, ieșit în consolă, se îmbină armonios cu forma delicată a scaunelor și împreună au o prezență sculpturală în mijlocul încăperii, fără a încărca atmosfera.