ro | en
Apartament C

Apartament C

Autori: Alexandru Szuz Pop, Attila Kim, Adina Marin
Birou de proiectare: Attila KIM Architects

Colaboratori:
Structura: Marcela Prada, Danut Varodi
Instalații: Karoly Magyari
Foto: Kinga Tomos

Comentariul autorului

Locuința este situată la primul etaj al unei case din zona protejată a municipiului Oradea.
Imobilul a fost construit în prima parte a secolului XX, având elemente compoziționale și decorative specifice perioadei respective. Fațada principală a clădirii este aliniată la frontul străzii, pe latura vestică și estică este delimitată de două clădiri de locuințe alipite la calcan, iar pe latura nordică, spre spate, beneficează de o deschidere spre curtea privată a casei.

Apartamentul are dublă orientare, spre frontul stradal și spre curtea privată a casei.
Locuința de 90 mp utili inițial era formată din două camere de locuit, bucătărie cu cămară și debara, o baie cu două accese, un grup sanitar înghesuit între hol și bucătărie, holuri de distribuție și o terasă privată spre curtea din spate. Accesul în apartament se realizează, fie direct prin intermediul scării principale comune, fie prin terasa privată. Cele două camere de locuit se deschid spre stradă, cu trei goluri de fereastră orientate către sud și cu un decroș deasupra zonei de acces principal din parterul clădirii.
Baia și grupul sanitar au ferestre către o curte de lumină orientată spre vest. Bucătăria primește lumină naturală dinspre terasa privată a apartamentului, la fel și holul de distribuție și accesul.

Proiectul de arhitectură interioară pune accentul pe regândirea funcțională a apartamentului, redefinirea circulațiilor, a relațiilor dintre spații și a relației cu exteriorul, profitând de dubla orientare a apartamentului. Soluția adoptată propune o reorganizare funcțională, care ține cont de cerințele contemporane de locuire. Prin unificarea holului de acces in apartament cu salonul de distribuție și prin crearea unor legături directe cu terasa privată prin intermediul unor usi cu dubla deschidere, realizate din tâmplării noi, în stilul celor originale, bucătăria relocată devine un loc important al apartamentului.
În locul bucătăriei inițiale, unificate cu cele două spații de depozitare adiacente, a fost realizat un dormitor secundar, cu acces separat din holul apartamentului. Pentru a imbunătăți calitatea iluminatul natural din acest dormitor nou, au fost unite golurile de dimensiuni mici ale spatiilor de depozitare și a fost realizat o gol cu o deschidere geneorasă spre grădina din spatele imobilului. Tâmplăria nouă este din lemn și este o replică a ferestrei existente de la camera principală dinspre stradă. A doua cameră dinspre stradă devine dormitorul principal, din care se delimitează prin mobilier un spațiu de dressing iluminat natural, din care se face accesul către o baie privată.
Baia de serviciu are accesul din hol și este extinsă cu suprafața holului existent, astfel primind și o zonă de duș.