ro | en
Amenajare interioară sediu Accenture – București

Amenajare interioară sediu Accenture – București

Autori: arh.int. Patricia Silvia Gheorghe, arh. int. Andrada Ulmeanu, arh. int. Daniela Baza-Verde, des. Mădălina Movileanu, arh. Marinela Nicolaev
Birou de proiectare: Corporate Office Solutions

Colaboratori:
Instalații: ing. George Popescu (Firma Corporate Office Solutions), ing. Florin Sandoiu (Firma Corporate Office Solutions)
Foto: Arthur Țințu
Execuție: Corporate Office Solutions
Beneficiar: Accenture

Comentariul autorului

Nevoia articulării armonioase a interacțiunii dintre om și tehnologie în cadrul spațiului de lucru a condus la realizarea unui spațiu flexibil, care să cultive colaborarea, inovația, productivitatea și starea de bine. Astfel, amenajarea își propune realizarea unui mediu care ia forma unui ecosistem viu, ce crește și se dezvoltă în jurul individului, constant raportându-se la scara umană și deschizând noi perspective nu doar în ceea ce privește modul de lucru, dar și în dezvoltarea unui nou mod de a trăi, într-o eră digitală.
Configurația spațială îmbină două mari concepte concentrate atât pe experiența angajatului cât și pe cea a clientului, cu accent pe scara umană ca având un rol important în cadrul definirii spațiilor. Astfel, la nivel funcțional, se conturează o serie de zone îmbinate în cadrul unui circuit ce cuprinde modalități flexibile de lucru și de interacțiune atât la nivelul angajaților cât și între angajați și client: zona de primire, săli de întâlnire, zone de focus , zone de prezentare și colaborare și zone de socializare. Organizarea funcțională se subordonează alegerii angajatului care poate opta între multiple scenarii și posturi de lucru, precum și diferite modalități de colaborare - informale și private.
Spațiile convenționale capătă, astfel, diferite valențe: cafeteria devine, pe lângă loc de luat masa, și spațiu de socializare, de lucru și de relaxare; sălile de întâlniri, prin mobilierul diversificat, oferă cadrul pentru diferite scenarii de întâlniri atât formale cât și informale, creând, totodată, și mediul perfect pentru relaxare sau concentrare; zona centrală de discuții ia forma unui spațiu dedicat atât prezentărilor cu clienții, cât și altor activități precum prezentări interne sau brainstorming-uri.
Limitele spațiilor rămân transparente - jardiniere cu plante naturale, riflaje din lemn sau fetru, iar altele sugerate prin elemente fluide, flexibile, precum draperii.
Pe fundalul tavanului decopertat și al pardoselii neutre, se conturează culorile vii, vibrante, completate de elemente de biofilie, ce răspund nevoii umane de a fi în continuă conexiune cu natura, precum: separatoare din jardiniere cu plante naturale, piese de mobilier cu forme fluide, organice, inspirate din natură sau inserțiile de la nivelul pardoselii, întregite cu elemente de mobilier din lemn.
Acestea sunt completate cu accente urbane ce se regăsesc în alternanța de texturi de la nivelul pardoselilor, elementelor structurale și mobilierului. Astfel, conceptul pavajului și al ierbii surprins în dalele de mochetă, stâlpii de beton decopertați cu textura lăsată nealterată, tavanul din beton vopsit gri deschis, cu traseele de instalații lăsate aparente, structurile metalice ale elementelor separatoare, finisajele de beton aparent ale pereților, aproape brutale, dar încălzite de elementele de biofilie, se conturează într-un concept coerent, familiar.
Mediul de lucru astfel creat, corespunde unui spațiu care devine o experiență , deschide perspectivele unui nou mod de a lucra și a trăi, ce oferă un simț al apartenenței, energie, focus și un scop bine conturat, intrând, în același timp, în dialog cu angajatul și nevoile acestuia și subordonându-se alegerilor sale.