ro | en
Cărturești Verso
Premiul secțiunii „Arhitectura amenajărilor interioare / amenajări corporate și retail”

Cărturești Verso

Autori: arh. Adrian Cancer, arh. Gabriela Scântei, arh. Monica Motea
Birou de proiectare: Square One

Colaboratori:
Execuție: Pandomur
Beneficiar: Cărturești
Foto: Sabin Prodan

Comentariul autorului

În proiectul Verso spațiul a reprezentat o provocare fiind un mix între un spațiu stradal și unul într-un centru comercial. Având o latură complet vitrată și o vitrină destul de lungă către atrium, spațiul primește lumină naturală de pe două direcții. Am încercat să nu obturăm pe cât posibil lumina naturală, să o facem perceptibilă pe cât se poate din orice unghi al spațiului. Acest lucru și brieful de creație lucrat îndeaproape cu clientul au dus la creionarea conceptului foarte diferit de restul spațiilor Cărturești. Gama de produse în acesta magazin este foarte diferită de restul librăriilor Cărturești, una din particularități fiind obiectele unicat sau cele care au nevoie să fie vizibile din toate direcțiile, sau cât mai putin obturate. Am încercat să găsim variante de expunere centrală neobturantă. În ceea ce privește pardoseala, am ales un microciment texturat semilucios, menit să ajute la propagarea lumini naturale și percepția zonei vitrate din diverse unghiuri ale spațiului. Așa am decis ca toate corpurile de expunere centrale să fie suspendate de tavan și non obturante. Practic, întreaga anenajare este o rețea de cadre metalice ce formează boxuri în care stau produsele expuse pe polițe din lemn masiv. Acest principiu al mobilării spațiului și felul în care reacționează pardoseala la lumină ne-a permis să obținem un efect de continuitate a spațiului, deși a trebuit expusă o gamă extrem de amplă de produse foarte diferite. Pentru a mai îmblânzi efectul vizual industrial al cadrelor metalice pe fondul betonului lăsat aparent și pentru a facilita orientarea în spațiu, am folosit placări din lemn, cu diverse finisaje, de la lemn natur, la MDF vopsit poliuretanic în culori vii, placări cu panouri din lemn finisate cu fetru natural din lână, până la placări cu oglindă pentru o mai buna punere în evidență a produselor expuse. O altă particularitate o reprezintă și modul de expunere perimetrală diferită, prin crearea unei suprafețe de expunere continuă, de tip blat din lemn masiv, cu o lățime de 80 cm, pe cele două laturi lungi ale spațiului. Tot iluminatul a fost proiectat, calculat și executat la comandă, este practic custom made, fiind un mix de iluminare direcțională, lumina difuză și lumina indirectă ambientală. În toate ipostazele am folosit lumină caldă în contrast cu lumina naturală neutră. Lumina a fost gândită astfel încât întreg spațiul (chiar și spațiile dintre rafturi) să conțină și să emane lumină fără a supralumina spațiul, deoarece am vrut să creăm o atmosferă mai intimă, un spațiu în care vizitatorul sau cumpărătorul să fie deopotrivă curios și stimulat vizual, dar să se simtă confortabil. În opinia mea, ca un spațiu de retail să aibă succes, trebuie, pe lângă ușurința funcțională a procesului de achiziție, să ofere o experiență ambientală memorabilă, astfel încât clientela să revină, nu numai pentru achiziție, ci și pentru experiența oferită de spațiul respectiv.

Comentariul juriului

Proiectul este caracterizat de o excelentă și echilibrată îmbinare și folosire a materialelor și culorilor. Lucrul cu culori puternice nu este o sarcină ușoară, însă proiectul de față reușește să ajungă la un rezultat puternic și consistent. Proiectul reușește să ofere într-un mod inteligent și atent suficiente soluții de expunere. Juriul a apreciat de asemenea echilibrul și grija cu care lumina naturală și cea artificială au fost integrate în proiectul de amenajare.