ro | en
Off cliché – office design

Off cliché – office design

Autori: arh. Alina Vilcu
Birou de proiectare: Pianoterra

Colaboratori:
Photo credit: Sever Petrovici-Popescu

Comentariul autorului

Spațiul acomodează o firmă de post-productie audio video, cu zone specifice de lucru, prezentare și așteptare și este localizat pe ultimele 2 niveluri ale unui imobil de birouri. Suprafața desfășurată totală este de aproximativ 360mp.

Conceptul de design are la bază intenția definirii unui spațiu sincer și casual, care nu se subscrie nici unui stil de amenajare și a cărui intenție clară este subtilitatea. Ne-am dorit să dăm senzația că toată amenajarea aparține celor care populează spațiul și să ștergem orice urmă de implicare a unui designer. Această intenție este legată de specificul activității de post producție, în care lucrează și se lucrează cu oameni creativi, care au nevoie ca spațiul ca fie un canvas de exprimare. Am evitat cu orice preț o gândire structurată, studiată și planificată și toate deciziile au fost luate la fața locului, nu în fața planurilor și a 3D-urilor. Ne-am propus să creem scenografii care se dezvăluie pe măsură ce te cufunzi și spatiu, pe masură ce îl parcurgi în diferite momente ale zilei, în care lumina pătrunde diferit. Pentru a rămâne într-o zona de ușoara tensiune creativă care stimulează și provoacă idei, am decis ca toate elementele de mobilier și defapt toate elementele ce compun materialitatea spațiului să vină din universuri cât mai diferite. Sigur, provocarea a fost de a le armoniza într-o manieră coezivă, pentru a nu creea un spațiu de lucru disruptiv.

Din punct de vedere tehnic, spațiul a fost preluat din faza de structură, cu închiderile exterioare executate din căramidă cu goluri Porotherm. Am decis sa fructificăm zona casei scării și a liftului, și să o transformăm într-un spațiu de lucru informal. Planul de compartimentare și instalații a fost gândit pentru a acomoda activitățile specifice și anume: zone de birouri pentru administrativ și grafică, camere de montaj și prezentare, studio de înregistrari audio, o camera de colorizare și zone de așteptare. Am reinterpretat ideea de circulații gândite la minim către holuri generoase, care inglobează si mici bucătării și zone de display.

Materialitatea propusă are la baza texturi contrastante, cu accent pe imperfecțiune și sinceritate. Astfel, tavanele sunt lăsate cu instalațiile aparente finisajul pereților este rezultat din vopsirea cărămizii sau tratarea betonului aparent, iar pardoseala este executată din LVT, unitar, cu dorința clară de a lega și încălzi spațiul.

Dialogul sincer și intenționat disonant este preluat și în stilististica generală: piese de mobilier contemporan minimaliste, scufundate între piese voluptoase, draperii de catifea si accente de alamă.

Camerele de prezentare sunt prevăzute cu gradene pentru a conferi o experiență sensorială similară sălilor de cinema.
Grupurile sanitare sunt decorate cu ironie, pentru a ne reaminti că, dacă ne luam în serios în orice facem, pierdem zâmbetul de pe buze.

Decorațiunile sunt minimale - câteva plante și vizualuri pe pereți, care sunt defapt pagini dintr-un calendar găsit în fostele birouri ale firmei. Modul de amplasare nu este lăsat la întâmplare, fiecare vizual și locul în care este amplasat are o anume semnificație.