ro | en
Diverta Craiova

Diverta Craiova

Autori: arh. Octavian Cazacu, arh. Anca Dumitrescu, arh. Alina Filipoiu, arh. Cristiana Moisanu
Birou de proiectare: 441 Design Studio

Colaboratori:
Beneficiar: Blor Retail SA

Comentariul autorului

Abordarea aleasă pentru Diverta Craiova a fost puternic influențată de provocările spațiului. Fiind o extensie a brand-ului Diverta, și în această locație am apelat la jocul arcadelor și al punctelor de interes decorative devenite deja trademark. Cu toate acestea, poziționarea spațiului asemenea unei insule suspendate, vizibilă din orice direcție, ne-a provocat să găsim soluții noi prin care să putem combina latura stilistică cu latura funcțională.
Conceptul de arcade primește un nou rol aici, anume de înveliș protector al spațiului. Cadența arcadelor stabilește un ritm vizual echilibrat și grațios. De asemenea, datorită dispunerii lor pe toate laturile spațiului, am putut face trimitere către ideea unei colivii suspendate de păsări. La nivel de interior, ecoul acestei idei este reprezentat de colivia de pixuri, unul din punctele de interes ale spațiului. Din punct de vedere stilistic, arcada se regăsește și în piesele de mobilier din zonele de citit, mai ales în zona de Top 10 cărți. Un alt punct major de interes este zona casei de marcat, și ea un alt element devenit trademark al designului. Caseta de tip backlit este pusă în valoarea de formă în arcadă și totodată ludic demarcată de noua grafică a brand-ului.
Iluminarea spațiului a intrat și ea în jocul arcadelor și al formelor rotunjite. Globurile de lumină atrag atenția într-o manieră delicată și iau parte activ la structura coliviei, fiind folosite ca puncte luminoase din interiorul fiecărei arcade. În completarea lor, cromatica amenajării abundă într-un alb luminos care scoate în evidență explozia de culoare atât a graficii noi, cât și a multitudinii de produse disponibile. În zonele de citit, culori pastelate îmbie la calm, echilibru și, desigur, răsfoire de cărți.
Deși a fost un proiect singular de acest fel, deschis ca insulă, însăși poziționarea lui ne-a direcționat către rezolvare. Minusurile au fost transformate în plusuri și scoase în evidență ca trăsături unicat. Totodată, având deja direcțiile de design conturate din proiectul Diverta Cluj, ne-am putut focusa acum pe alegerea unui mod diferit de aplicare a design-ului, păstrând în același timp trăsăturile esențiale. Astfel, punctele de interes au fost dispuse în puncte cheie, acoperind și echilibrând toată suprafață locului. În felul acesta, vizitatorii sunt încurajați să parcurgă și să interacționeze cu fiecare zonă.
Ca rezultat, provocările spațiului au permis încercarea unei noi abordări. Proiectul Diverta Craiova reușește să reconstruiască povestea brand-ului, păstrându-i esența și firul roșu narativ. În acest fel, alegerile și combinațiile făcute au reinventat nivelul stilistic deja cunoscut.



Alte lucrări cu aceiași autori: