ro | en
Diverta Cluj

Diverta Cluj

Autori: arh. Octavian Cazacu, arh. Anca Dumitrescu, arh. Alina Filipoiu, arh. Cristiana Moisanu, arh. Andreea Cornila
Birou de proiectare: 441 Design Studio

Colaboratori:
Beneficiar: SC BLOR RETAIL SA

Comentariul autorului

Conceptul Diverta Cluj a fost inspirat în întregime de locație - Casa Wolphard-Kakas, o frumoasă clădire istorică situată în partea de est a Pieței Unirii, în Cluj. Principala provocare a fost îmbinarea celor două stiluri ale clădirii - zona istorică, gotică, cu bolți frânte impunătoare și un spațiu contemporan și rece, de dimensiuni mari, situat la intrare. Nevoia principală a fost să creăm o conexiune între aceste două spații, punând în valoare zona veche.

Bolțile în arc frânt au devenit firul roșu al amenajării, pe care am dorit să îl aducem într-o formă diferită și în partea nouă a spațiului. Deoarece ne-am dorit ca zona veche să fie în continuare foarte vizibilă am ales să nu replicam aceste bolți și să folosim ca intervenție nouă arcul în plin centru, o formă simplă care se integrează cu ușurință în ambele stiluri arhitecturale. Bolțile gotice existente au rămas vizibile prin unicitatea lor, în timp ce arcurile utilizate în zona contemporană de intrare oferă continuitate întregului spațiu, făcând ca toate elementele de design să se armonizeze și să creeze un concept uniform.

Zona principală de la intrare era considerabil mai mare și disproporționată ca suprafață față de camerele adiacente din partea istorică, ceea ce face ca spațiul să fie descoperit gradual. Pentru a evidenția trecerea în zona istorică a clădirii am transformat pasajele concentrice și am accentuat această perspectivă prin căptușirea arcadelor de trecere cu tablă perforată pentru a sublinia intervenția modernă. Această textură este folosită și în realizarea mobilierului dar și a băncilor ce marchează zonele de citit sau de recreere.

Iluminatul a jucat un rol important mai ales în zona cu bolți unde am optat pentru corpuri de iluminat din tub de neon în formă de cerc sau eliptic de dimensiuni foarte mari. Acest lucru a ajutat la o vizibilitate mai bună a tavanelor.

Folosirea arcului de cerc s-a regăsit în întreg spațiul, inclusiv în designul mobilierului, unde a fost încorporat în diferite moduri. Zonele de citit au fost marcate cu ajutorul lor, rafturile de expunere au fost continuate în partea superioară cu aceeași formă care marchează și semnalistica locației, iar casa de marcat pusă în valoare de o generoasă arcadă tip backlit cu noua grafică a brandului Diverta. Ca rezultat, a fost stabilit un puternic limbaj arhitectural care se regăsește în întreg spațiul.
Cromatica amenajării este una subtilă în nuanțe de alb și culori pastel pentru a se îmbina armonios cu grafica pe care clientul a dorit să o integrăm în locație, în contextul noii imagini a brandului dezvoltate pe parcursul colaborării în marea majoritate a locațiilor lor.