ro | en
Sweat Concept Fitness (1-3)

Sweat Concept Fitness (1-3)

Autori: arh. Ana-Dora Matei, arh. Alecsandru Vasiliu, arh. Andreea Stanica, arh. Raluca Popovici, arh. Eusebio Ungureanu
Birou de proiectare: Latitudine53

Comentariul autorului

Sweat Concept este un nou lanț de centre fitness ce dorește să devină un alt fel de sală : un spațiu sigur, ce reușește să redea sentimentul de ”acasă”, în care un utilizator începător nu va fi intimidat de activitatea intensă și performativă, adesea, a avansaților.

Scenariu de utilizare: începătorii vin într-un spațiu de antrenament nou, însă lipsa de know-how poate fi descurajantă și poate crea o senzație de neapartenență. Au nevoie de un loc în care se pot retrage și observa, astfel încât să învețe. Au nevoie de intimitate. Un începător își va apropria spațiul, încetul cu încetul, până când, spre sfârșit, ”înfricoșătorul” nu va mai exista.

Sweat creează o senzație a vitezei diferite in jurul utilizatorului. De la spațiile intense, rapide – întunecoase, cu culori tari si iluminat dinamic si forme neregulate (cycling, workout), la spatii ce recreează prin scară si texturi o atmosferă atemporală (juice bar) sau spații eterice (spa) – cu multa lumină naturală, lemn, culori deschise. Tranziția se simte lent și e perceptibilă sinestezic (acustică, lumină, texturile, scara contribuie la aceasta). Corpul devine un instrument de înțelegere al spațiului care se racordează la natura utilizării (pulsul, adrenalina sau endorfinele devin parte a experienței spațiale, în aceeași masură in care este și spațiul fizic). La Juice Bar, timpul trece mai lent, spațiul e domestic, scara se modifică. În workout, spațiul efortului intens, totul și toți sunt în mișcare, pulsul accelerează, pereții se apropie. La SPA timpul stă.
Ca principiu de design, fiecare arie are propria identitate, astfel încât utilizatorul să poată experimenta diferite percepții ale spațiului. Sala este împărțită în două categorii – spații ”slow” și spații ”fast”.

Zona ”slow” este caracterizată de lumină natural, linii sau amplasamente ortogonale și de un sentiment de ”acasă”, cu muzică ambientală și o atenție sporită către detalii. În aceste spații, utilizatorul se relaxează și își reîncarcă bateriile, cum ar fi vestiarele, zona spa sau Juice Bar ( un spațiu de socializare, cu băuturi proaspete, unde poți sta o perioadă mai îndelungată).

Zona ”fast” conține spații gălăgioase, cu muzică ritmată, finisaje metalice sau brute și direcții concurente ce dau spațiului dinamism. Aici intră zone precum cycling, zona funcțională sau aerobic sau fuel station-ul ce reprezintă spațiu lis, gândit ca un simplu pit-stop între antrenamente.



Alte lucrări cu aceiași autori: