ro | en
Clinica Dr. Leahu Oradea

Clinica Dr. Leahu Oradea

Autori: arh. Dragoș Scurtulescu, arh. Raluca Scurtulescu, arh. int. Andreea Ciocîrlan
Birou de proiectare: Studio3plus

Colaboratori:
Colaborator tapet: Andra Badea
Foto: Radu Malasincu

Comentariul autorului

Oradea este locul celei mai recente filiale Dr. Leahu. Aici, la parterul unui bloc de apartamente, arhitecții echipei Studio3plus au avut la dispoziție un spațiu liber, nefinisat, „la gri”, care a permis libertatea mai mare a concepției în amenajarea de interior. Avantajul suplimentar al acestui parter liber era constituit de cele două accese disponibile: unul principal, dinspre bulevard, și altul secundar, dinspre parcare. Dificultățile au vizat planimetria și structura existente. Suprafața disponibilă se dezvoltă mai mult în adâncime, contactele cu fațadele frontală și posterioară fiind relativ restrânse. Trama din stâlpi și pile de beton armat nu are interaxe egale, după cum nici forma stâlpilor nu este constantă. Neregularitățile spațiale au devenit astfel elementele stimulatoare pe parcursul proiectului, în tensiune cu necesitățile programului funcțional. Holul central alungit distribuie circulația interioară către cabinete, devenind spațiul de reprezentare al clinicii. În zona intrării principale, acesta se lărgește și face loc recepției, iar în capătul opus se segmentează pentru a separa zona adulților de cea dedicată copiilor. Zona de chirurgie dentară se dezvoltă în stânga recepției prin cele 3 cabinete legate de un hol comun la care se asociază și o cameră de relaxare. În partea dreaptă a recepției se află două cabinete obișnuite pentru adulți, capătul culoarului distribuind circulația către un birou administrativ, cabinetul radiologic și camera de sterilizare, înainte de a permite accesul către zona de așteptare a copiilor, foarte colorată, și către trei cabinete amenajate special pentru aceștia. Aici se disting vitalitatea expresiei libere în locul unității evidente și colajul vizual dintre elementele de mobilier și suprafețele arhitecturale decorate cu desene. Este prima clinică Dr Leahu care integrează un concept unic de gamification, inspirat dintr-o carte pentru copii, al cărei personaj principal, Dinţică, este prezent in amenajare. Cel mai important spațiu al clinicii, holul alungit de intrare, a făcut necesară propunerea unor elemente de mobilier speciale, adaptate la constrângerile structurale și armonizate arhitectural cu tavanul dinamic, modelat în zig-zag astfel încât să ascundă și să integreze stâlpii și grinzile existente ale clădirii pe de o parte, iar pe de alta să poată genera nișe protective de ședere pentru acomodarea numeroșilor pacienți programați. Folosirea culorilor ca elemente de unificare și continuitate spațială apare ca un gest esențial de design. Se remarcă aici preocuparea intensă pentru calitățile spațial-arhitecturale ale finisajelor: întoarcerea culorilor în toate cele trei dimensiuni „decupează” vizual spațiile și le articulează în același timp într-un întreg armonios. Acest mod de lucra cu planurile și culorile face referință la principiile estetice ale unuia dintre maeștrii proeminenți de la Bauhaus, Josef Albers, care explora calitățile paradoxale ale picturii în relație cu spațiul tridimensional, dar și suprapunerile dintre aspectul vizual și efectul psihologic al culorilor.
Corpurile de iluminat cu lumină albă LED întăresc conceptul amenjării, subliniind de cele mai multe ori muchiile și frângerile de plan, alteori devenind puncte sculpturale de interes. Experiența estetică implică un joc cu percepția și spațiul. Suprafețele, instalațiile medicale și obiectele de mobiler par că plutesc, detașate prin lumină, intervenții grafice și efecte cromatice. Echipa Studio3plus dovedește cu acest prilej că proiectul inspirat pentru o clinică medicală poate atenua senzația de temă a
Pacienților,generând o atmosferă calmă, ludică, protectivă și,de ce nu,chiar de visare cu ochii deschiși în spațiul magic al designului.