ro | en
Amenajare locuință unifamilială

Amenajare locuință unifamilială

Autori: Oana-Elena Androi-Crăciun, Simona Mihail, Cristina Neacșu-Vartolomeu
Birou de proiectare: Space Sparkle + CNV Arhitectură & Design

Comentariul autorului

Despre locuință

Casa datează din 1946 și are o arhitectură specifică perioadei neobrancovenești, cu acces la parter printr-un pridvor deschis și o scară monumentală de lemn sculptat la interior.
Are un regim de înălțime de D+P+E+M și o suprafață de aproximativ 150 mp.

La parter regăsim zona de zi compusă din hol, living, dining și un spațiu mai retras, tip lounge. Dormitoarele ocupă etajul și mansarda iar bucătăria se află de demisol.

La momentul primei vizite pe șantier casa era finisată în interior de către fostul proprietar, însă toate elementele decorative specifice arhitecturii sale, cu excepția scării interioare, fuseseră eliminate.

Puncte forte ale spațiului inițial: intimitatea, scara interioară, înălțimea camerelor și dispunerea lor (fiecare funcțiune ocupă câte un nivel).

Puncte slabe: suprafața încăperilor, în special la mansardă. Acest aspect a impus găsirea unor soluții mai radicale în design-ul, compartimentarea și poziționarea mobilierului.

Despre amenajare

Amenajarea este destinată unei familii cu doi copii (și o pisică). Clienții și-au dorit să se mute din periferia Bucurestiului la oraș, fiind conștienți de limitările spațiale ale noii case. Își doreau o amenajare care să respecte stilul arhitectural clasic în care fusese construită casa, și, în același timp, să aibă un design îndrăzneț și surprinzător.

Proiectul rezultat este o reinterpretare a atmosferei vechilor case brâncovenești din București, cu materiale și obiecte de mobilier contemporane. Punctul central al amenajării este scara interioară, singurul element original care s-a păstrat din vechea casă. În jurul ei am recreionat fiecare perete în parte, decorându-l cu elemente specifice stilului clasic, dar și celui brâncovenesc. Am folosit numeroase profile decorative (plinte, brâuri, cornișe, rozete), precum și tapet pe pânză. Primul amenajat a fost parterul, iar restul încăperilor au preluat aceleași elemente de design, cu ușoare variațiuni.

Ne-am dorit să aducem culoare în spațiu, ea creând și efectul de surpriză al amenajării. Culorile nu au fost doar alese ca să surpindă vizual, ci și pentru a deservi funcțiunea fiecărui spațiu în parte. De exemplu, culoarea predominantă a dormitorului matrimonial este un lila închis și desaturat, o culoare relaxantă, pământie, inspirată din natură.

Mobilierul este din lemn masiv, cu elemente decorative sculptate. Este vopsit în aceeași nuanță cu încăperea în care se află pentru a-l putea integra cât mai bine în spațiu și a nu încărca vizual cu prezența.