ro | en
Mid-Century Mood. Apartament de închiriat în București

Mid-Century Mood. Apartament de închiriat în București

Autori: arh. Alexandru Călin

Colaboratori:
Arhitectură, interior design și design de mobilier: arh.Georgiana Gogolan
Producție mobilier: Raluca Mihai Raducioiu, Nicușor Ciobanu, Mobilă Unicat.
Lumini și mic mobilier: the Home, Bonami, Mobirom

Comentariul autorului

Mid-Century Mood. Apartament de închiriat în București

Am primit de curând o comandă foarte interesantă și provocatoare în același timp:
Trei apartamente pentru inchiriat, într-un ansamblu rezidențial nou, în nordul capitalei. Conformația acestora era destul de asemănătoare, aproximativ 70 de mp utili, un spatiu liber în zona de zi, cu un mic hol de intrare, o bucătărie deschisă, două dormitoare, o baie și un grup sanitar de serviciu.
Spaţiul însă era extrem de ofertant și permite o utilizare flexibilă: un cuplu tânăr, o familie cu copii sau chiar o persoană singură care poate avea un mic loc de lucru acasă.
Încă de la început clientul a avut o încredere totală în noi (văzuse anterior câteva proiecte ale biroului, aceasta a fost de fapt și rațiunea pentru care ne-a contactat) și am avut mână liberă în toate deciziile legate de amenajarea spațiului. Am avut o condiționare legată de un buget fix pentru fiecare spațiu în parte, de timp (spațiile trebuiau livrate într-un timp relativ scurt din rațiuni economice) și deasemenea, din rațiuni de pragmatism o cerință legată de repetitivitate sau inseriere a unor piese de mobilier.
Așadar o temă unitară, cu personalitate pentru fiecare spațiu in parte, o variațiune pe trei direcții ale unui scenariu comun.
Povestea care a conturat scenariul nostru se leagă de o expoziție de artă modernă pe care o văzusem de curând. Eram proaspăt întorși din Italia și rămăsesem în cap cu câteva imagini dintr-o expoziție în care văzusem, între altele tablouri de Rene Magritte, Giorgio de Chirico și Tamara de Lempicka. Am asociat intr-un fel fiecare spațiu unei atmosfere și unei palete de culori legate de câteva imagini iconice din expoziție având în minte să folosim aceste imagini reproduse ca print pentru fiecare apartament în parte. Un gest ușor ironic, aproape pop, în care ne-am imaginat că orice spațiu, chiar dacă comun și banal pană la urmă, are dreptul la un strop de artă.
Finisajele sunt în tonuri de alb, punctate din loc în loc de culori temperate. Cromatica s-a dorit reţinută, mobilierul minimal, de inspiraţie mid-century (puțină catifea colorată, scaune din lemn curbat, mici accesorii aurii).
Am creat un cadru neutru pentru fiecare apartament: un ton de culoare, un tip de furnir pentru mobilă și cateva elemente de accent date de piese de mobilier. În rest o mobilare minimală care să lase căt mai mult spațiu viitorilor utilizatori. Un placaj de perete unifică în fiecare situație întregul apartament și se regăsește constant la aceeași cotă în fiecare cameră.
Acesta este primul dintre ele in care elementele importante sunt culoarea blue navy, cateva accente cu finisaj decorativ auriu, mobilierul fix in esenta de stejar si cele cateva piese de mobilier care intregesc ansamblul.
Mobilierul fix a fost executat împreună cu partenerii de la mobilaunicat.ro şi este facut să acopere nevoile minimale pe care le presupune un asemenea scenariu de locuire.