ro | en
Apartament str. G. Mărășoiu

Apartament str. G. Mărășoiu

Autori: arh. Ștefania Hîrleață, arh. Radu Tîrcă
Birou de proiectare: atelier govora

Colaboratori:
Executant mobilier: Petru Sava
Credite fotografii: Andrei Mărgulescu

Comentariul autorului

Despre ordine ca opus al austerității.
Cerințele acestui proiect s-au referit în primul rând la conectarea a două apartamente alăturate și reconformarea spațiului interior cu cât mai puține intervenții în ceea ce privește compartimentarea interioară. Legătura dintre ele a fost realizată printr-un singur gol nou care corespunde limitei dintre camera de zi și zona privată a dormitorului principal. Parcurgerea spațiului dintr-o încăpere în alta are o logică a utilității, dar și a gradului de intimidate: primele spații sunt cele nobile, de primire a oaspeților și a familiei, pentru ca avansând dormitoarele și spațiile de întreținere să rămână ferite. În acest sens, lambriul din lemn natural are un dublu rol: acela de a unifica spațiul de luat masa cu livingul și de a delimita camera de zi față de spațiile private – ușile de acces fiind ascunse și subtil integrate acestui element.
Miza acestui proiect a fost să obțină un spațiu interior confortabil, cu o atmosferă caldă, care să permită locuirii să se desfășoare firesc în ritmul cotidian și care să nu impună un aranjament dependent de propria-i rigoare – ca atitudine, propunerea s-a poziționat drept fundal al locuirii, căutând să evite supraaglomerarea sau programarea fiecărui colț al camerei prin compoziții de texturi, decorațiuni și mobilier. Fiecare încăpere a fost menită să aibă o atmosferă proprie și să păstreze în același timp o unitate globală, un fel de substrat comun la nivel de cromatică și gamă de materiale. A fost căutată intenția de a evita acele elemente integrate care țin de tendințe și mode trecătoare, mizându-se mai mult pe alegeri clasice și simple în ceea ce privește poziționarea mobilierului și a luminilor.
În schimb, amenajarea a căutat rigoarea spațiilor și a pieselor de mobilier pentru a sublinia liniile simple ale încăperilor restrânse ca dimensiuni. Pentru obținerea unui efect de spațiu lărgit, geometrizarea elementelor a fost corelată cu o paletă de culori deschise și neutre, folosind câteva accente de negru. Rezultatul final poate fi caracterizat prin simplitate și design subtil în care doar câteva piese de mobilier joacă rolul principal. Întregul concept și fiecare alegere a fost negociată împreună cu utilizatorul final, al cărui stil de viață a lăsat o amprentă puternică asupra oricărei decizii.