Comentariul autorului
Reamenajarea unui apartament disfuncțional, desfășurat pe două nivele, respectiv etajele cinci și șase, într-un ansamblu rezidențial situat în nordul Bucureștiului, a fost un pretext pentru a construi un portret al posibilităților locuirii contemporane în București.
Intervenția a presupus restructurări masive ale finisajelor interioare, refacerea scării, compartimentări noi, desfacerea tavanului de la camera de zi, noi luminatoare zenitale dispuse la nivelul superior al camerele de dormit, dar și construirea de elemente arhitecturale noi: parapetul de inox între bucătărie și living, soclul de zidarie suport pentru canapea și scară, obiecte de mobilier, mese, tabureti, cuier.
Apartamentul este compus dintr-un open space, la etajul de acces, în care se găsesc livingroom-ul, bucătaria, holul și baia și, respectiv; două camere de dormit, un mic hol și spații de depozitare se află la nivelul superior. Scara de legătură între cele două nivele este tratată ca un element sculptural ce organizează întrega amenajare.
Cerința expresă a beneficiarului, un om din industria media și un amator de film, a fost ca spațiul camerei de zi să încorporeze un ecran TV de mari dimensiuni. Pentru că bucătăria era situată în același perimetru, am hotărât să construim un parapet din inox de 2.00 m înălțime, închis spre zona de hol cu o ușă glisantă realizată din același material. Acest element arhitectural oferă atât suportul necesar pentru televizor, închizând spațiul bucătăriei, dar și un fundal perfect pentru camera de zi.
Holul principal, cel care oferă acces atât în camera de zi, cât și în baie cât și în zona de bucătărie, a fost intenționat redus ca înălțime pentru a spori senzația de înălțime a spațiului de zi, al cărui tavan existent alcătuit din dulapi de lemn, a fost lăsat aparent după ce în pealabil a fost curățat.
Scara, construită din tablă neagră, nefinisată, este redusă la un minim de material structural, două vanguri și treptele, fiind așezată pe un soclu de zidărie, care este în același timp suport pentru locul de stat, acesta din urmă fiind situat frontal pe parapetul de inox. Sub scară am ales să construim trei module de depozitare la fața parapetului, din alamă lustruită, care vor fi folosite ca bar dar și pentru dispozitivele audio.
Marea majoritate a obiectelor de mobilier au fost concepute special pentru spațiul existent, și au fost realizate din materiale de cea mai bună calitate, în încercarea de a oferi o experință complexă a locuirii în spațiul existent. Am construit elemente cu o geometrie simplă, durabilă și am mizat pe potențialul poetic deosebit al luminii reflectate de metalului lustruit – inox sau alamă – rămas nelăcuit. Canapeaua și tabureții cilindrici au fost realizați din acelați material ca și draperiile, anume catifea italiană de bumbac de densitate sporită. Mesele au fost lucrate din stejar și lăcuite utra mat.