ro | en
Casa Lea
  • Premiul secțiunii „Arhitectura amenajărilor interioare / amenajări rezidențiale” (ex aequo)

Casa Lea

Autori: arh. Bogdan Ciocodeica, arh. Adelina Cucoranu, arh. Ana Porim
Birou de proiectare: Bogdan Ciocodeica Studio

Colaboratori:
Mobilier pe comanda: Our Design

Comentariul autorului

Situată în inima Bucureștiului, într-unul dintre cartierele istorice, Casa Lea este o clădire tipică din secolul al XIX-lea. Inspirându-se din arhitectura franceză a vremii, casa se caracterizează prin tavane înalte, bogat decorate cu elemente din lemn și ipsos; uși din sticlă de cristal și podele din lemn masiv.
Abordarea arhitecturală este definită de două direcții principale. In primul rand intentia proprietarilor a fost de a conserva si restaura cat mai mult din cladirea originala, respectand istoria si arhitectura casei.
Celălalt obiectiv major a fost crearea unui spațiu care să pară contemporan și cu adevărat adaptat unui stil de viață modern.
Zona de zi se concentrează pe bucătăria și zona de luat masa care se învârt în jurul insulei centrale masive. Realizată din marmura de Patagonia, insula este inima spațiului care cuprinde toate funcțiile de gătit și de mâncare.
Paleta de culori folosită în toată casa este una deschisa, creând un mediu calm și primitor. Intervenția de arhitectură interioară este cel mai vizibilă în dormitorul matrimonial unde legătura și accesul la baia principală se realizează prin dressingul placat cu oglindă.
Majoritatea elementelor de mobilier sunt piese la comandă, concepute pentru a contura și completa spațiul. Intenția a fost de a crea o juxtapunere între spațiul puternic decorat și estetica minimalistă a mobilierului. Folosirea obiectelor este austeră și au fost incluse doar piesele necesare pentru a crea un spațiu, atât fluid, cât și neaglomerat.
Folosirea oglinzilor este evidentă în toată casa cu intenția de a remodela percepția spațială. Din cele două casete cu oglindă care flanchează șemineul; la ușa băii de oaspeți și la dressingul din dormitorul matrimonial, utilizarea suprafețelor reflectorizante modifică forma și dimensiunea fiecărui spațiu.
Casa Lea este despre revendicarea unei piese din istoria arhitecturii și aducerea ei în secolul XXI; este vorba despre găsirea echilibrului fin între onorarea trecutului și construirea pentru viitor; un amestec de vechi și nou care arată și se simte ca și cum ar fi fost mereu împreună.